Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Davno je prošao rok od 10 dana.


Toliko su naime zadali ministri Čobanković i Kalmeta da Vlada konačno odluči o sudbinama posrnulih dalmatinskih tvrtki - Trimota i Adriachema. Prošla su tri tjedna, no nema odgovora prihvaćaju li se planovi tih tvrtki koje su izradili kako bi ponovno pokrenuli proizvodnju. Radnici i dalje čekaju.

Vezani članci Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Zbog eura Vlada hitno prodaje udjele u više od 300 tvrtki Slika nije dostupna Gospodarstvo se ne liječi jeftinim lijekom, već dubokim rezovima

Iako se na strojevima nakupila prašina, radnici Adriachema nas uvjeravaju da već sutra mogu početi proizvodnju. No Vlada još nije odlučila hoće li prihvatiti njihov plan restrukturiranja. 'Obećanje - ludom radovanje i ništa drugo po mom mišljenju', kazao je jedan od radnika.

'Ovo se jedino može dogoditi u Hrvatskoj i u Dalmaciji da ovakvi strojevi koji su kad su kupljeni vrijedili desetine milijuna dolara, a ovde stoje', kazao je Željko Stojak, sindikalni povjerenik u Adriachemu.

A isto tako i radnici već godinama kod kuće čekaju minimalce. 'Ja se ne sjećam kad smo primili nešto, mislim da 9 mjeseci nismo dobili ni kune', kazao je radnik Miroslav Majić.

Ukoliko se novi plan ne prihvati, idu u stečaj, a sličnu sudbinu dijele i radnice Trimota. 'Prosili smo za Božić kruh i ručak, a izgleda da ćemo i za Uskrs. Ali mi možemo ovdje opstati i mi možemo raditi', kazala je Mira Lekić. 'Sve to sporo ide. Nama je već godina otišla, a mi smo praktički na ulici i ne znamo gdje smo. Trebamo živjeti, svaki mjesec nam treba novac da preživimo, nije rješenje minimalac, rješenje je da radimo i mi bi htjeli raditi', dodala je Branka Topić.

A iako su prošli rokovi još uvijek se ne zna kakva je sudbina Trimota. Stečaj ili nastavak proizvodnje, a jedna od ideja je bila i da se u ovim prostorijama otvori nova ženska kaznionica. 'Na tom mjestu kaznionice neće biti sigurno, već se donijela odluka da kaznionica bude u bivšoj vojarni', kazao je gradonačelnik Imotskog Ante Đuzel.

A za Trimot postoje samo dvije opcije - prihvaćanje plana i proizvodnja ili stečaj.