Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakon o minimalnoj plaći dodatno će pogoršati ionako teško stanje u tekstilnoj, obućarskoj, kožarskoj i gumarskoj djelatnosti, a najveći broj zaposlenih pretvorit će u radnike drugoga reda, ocijenjeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske -TOKG.


Zbog toga te zbog činjenice da predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević u pregovorima o zakonskom reguliranju minimalne plaće nije uvažavala specifičnosti i zahtjeve Sindikata, TOKG traži da Knežević podnese ostavku, izjavila je na konferenciji predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske prof. Svjetlana Šokčević, priopćeno je iz TOKG-a

Vezani članci Prometni policajac Možete li dobiti kaznu ako "blicate" drugim vozačima kada vidite policiju na cesti? Što bi donijela neradna nedjelja? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vodi li država računa o plaćanju onih koji moraju raditi nedjeljom?

Sindikat TOKG, naime, smatra da predloženi Zakon o minimalnoj plaći diskriminira veliki broj radnika i zahtjeva da svi hrvatski radnici za zakonom propisano radno vrijeme imaju i istu minimalnu plaću.

Prihvaćanjem predloženog Zakona o minimalnoj plaći, smatra Šokčević, poništit će se uspostavljena razina prava definiranih kolektivnim ugovorima i socijalnim sporazumima u sektorskom socijalnom dijalogu. Uz to, dodatno će se narušiti profitabilnost i smanjiti mogućnosti opstanka poduzeća u sektorima tekstila, obuće, kože i gume, ocijenjeno je.

Plaća zaposlenih u tim sektorima s primjenom Zakona o minimalnoj plaći i nadalje će biti znatno niža od plaća ostalih hrvatskih radnika, pa će oni u svojim primanjima snositi i poduzetnički rizik svojih poslodavaca, smatra Sindikat TOKG.

Protivljenje Zakonu o minimalnoj plaći temelji se na zaključku Upravnog odbora Sindikata tekstila, obuće, kože, gume.

Upravni odbor Sindikata TOKG zahtjeva da država konkretnim mjerama ublaži poduzetnički rizik, tim prije jer je upravo država najveći dioničar, odnosno udjeličar u velikom broju tvrtki u tekstilnoj, obućarskoj, kožarskoj i gumarskoj djelatnosti (Sloga Koprivnica, Sloga IMK Požega, Goričanka Nova Velika Gorica, Slavonija MK Osijek, Borovo GTR Vukovar i Borovo kožna obuća Vukovar).

Upravni odbor Sindikata tekstila, obuće, kože, gume svoje je zaključke uputio i predsjedniku Vlade HR dr. Ivi Sanaderu, navodi se u priopćenju sindikata TOKG-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju