Nakon odluke Županijskog suda kojom je jedino Ivici Todoriću od osumnjičenih u akciji Agrokor određen istražni pritvor, njegov odvjetnik Čedo Prodanović najavio je žalbu.


Na pitanje što sada nakon odluke suda o jednomjesečnom istražnom pritvoru za Ivicu Todorića, njegova odvjetnica Jadranka Sloković rekla je: ''Nama je drago da su svi izašli, a mi idemo svojim putem'.'

Vezani članci Tala Alamuddin (Foto: Profimedia) Dok njezina slavna sestra pazi na svoje ponašanje u javnosti, ona pije i vozi te sada ide u zatvor Slika nije dostupna Istražili smo tko su stručnjaci kojima se okružio Ivica Todorić

Rječitiji je bio Čedo Prodanović: ''To znači da ćemo poduzimati pravne radnje koje su nam dostupne''. Dodao je da će uložiti žalbu.

Odvjetnici Ante Todorića: Doći će na ispitivanje, sada je to puno ležernije

''Savjetovat ćemo mu da dođe kad je već krenuo, na to ispitivanje koje mora obaviti, ali sad je to puno ležernije'', rekao je odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurić.

Na pitanje kako će se braniti pred istražiteljima, s obzirom na to kakva je njegova uloga i odgovornost u cijeloj priči, jer bio je u samom vrhu piramide u koncernu, Čongurić kaže: ''Morat ćemo detaljno proučiti inkriminacije zahtjeva za provođenje istrage koji je na 70 strana.''

''Tu su i naše primjedbe bile sad iznesene na ovom ročištu. Inkriminacije su vrlo, vrlo općenite. Ne zna se tko je u kojem svojstvu radio. Teško se očitovati i iznijeti konkretnu obranu, s obzirom na to da su inkriminacije vrlo, vrlo općenite'', dodaje Čogurić.

Fran Olujić, također odvjetnik Ante Todorića, napominje da se njegov klijent u Hrvatsku vraća u ''normalnoj atmosferi''.

''Ovo je apsolutna pobjeda obrane jer je sud odlučio tretirati stanje na osnovi stanja spisa, a ne na osnovi raznih pritisaka, izvanpravnih i izvansudskih'', rekao je Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

''On će iznijeti obranu i pritom će negirati ono za što je osumnjičen u navedenom rješenju'', navodi Olujić.

Nobilo: ''Ovdje neće biti važni jaki rambo policajci, nego oni s naočalama i laptopom''

Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge, smatra da je ovaj slučaj brodolom državnog odvjetništva jer koristi pogrešne metode.

''Zahtjev za pritvorom Županijskog državnog odvjetništva odbijen je u odnosu na sve osumnjičenike osim Ivice Todorića. Nema mjera sigurnosti opreza, nema kućnog pritvora, nema ništa. A ja bih rekao da baš nema ni nekog velikog postupka, ali o tom potom. Za sve osim Todorića. Ja od velikih postupaka ne pamtim ovakav brodolom državnog odvjetništva, nikad. A kažu da je ovo najveći predmet'', rekao je Nobilo.

Objašnjava to na ovaj način: ''U ovom predmetu svi su ključni dokazi materijalni dokazi. Tu je važna financijska forenzika, svjedoci su nebitni, sve je u dokumentima, putovanje novca, računi, knjiženje, ugovori. Svjedoci tu ne mogu ništa promijeniti. Nije ovo klasičan kriminal, to su krive metode što su oni upotrijebili. Ovdje neće biti važni oni jaki rambo policajci, nego oni s naočalama i laptopom koji se razumiju u brojke.''

''Pravosuđu nedostaju pravomoćne presude i onda u javnosti plasira spektakularna uhićenja, supstitut za brzo izvršavanje pravde. Narod je do sad nasjedao, ali vidjeli smo da se širok svijet više ne uzbuđuje i ne doživljava kao nešto nužno. Ajmo prekinuti s tom praksom, ajmo suditi ljude.''

Sa slobode će se braniti svi osim Todorića, ako ga uspiju pronaći i privesti

Podsjetimo, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić u srijedu je odredio istražni zatvor Ivici Todoriću, dok će se ostalih 14 osumnjičenih braniti sa slobode.

To znači da će 12 uhićenih u slučaju Agrokor, koji su u podne dovedeni na zagrebački Županijski sud, u srijedu navečer biti pušteni na slobodu, dok bi se protiv osnivača posrnulog koncerna mogla raspisati tjeralica.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku da će protiv svih osumnjičenika zatražiti istražni zatvor donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Na ispitivanju u tužiteljstvu osumnjičeni u utorak, po tvrdnjama svojih odvjetnika, nisu iznosili detaljnu obranu prvenstveno zbog izuzetno opsežnog spisa kojega trebaju proučiti zajedno sa svojim odvjetnicima.

No, Todorića je navodno teretio bivši član uprave te šef financija u Ledu i Jamnici Galić, a njegova odvjetnica novinarima je potvrdila da je istražiteljima predao dokument iz kojeg proizlazi tko je bio odgovoran za financije.

Državno odvjetništvo Todorića sumnjiči radi pribavljanja protupravne imovinske koristim, odnosno da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata. Bivši čelnici kompanije, ali i suradnici iz revizorske kuće, pritom su mu navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.

Todorić je, pak, na svom blogu uhićenja nazvao političkom predstavom za javnost u kojoj je uhićeno 12 vrhunskih gospodarstvenika. Za njih je rekao da ništa nisu krivi te poručio da je isključivo na njemu odgovornost ako ona postoji, a on je siguran da je nema. (I.D. /Hina)