Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je 15. siječnja 1992. godine postala međunarodno priznata zemlja. Danas obilježavamo 19. obljetnicu tog dana, jednu od najvažnijih u hrvatskoj povijesti.


Hrvatska je na današnji dan prije 19 godina postala međunarodno priznata zemlja te je uspostavila diplomatske odnose s Njemačkom. Upravo je ta država, uz Svetu Stolicu, odigrala i najbitniju ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši se u političkom smislu kako bi ostale članice tadašnje Europske zajednice potaknula da priznaju neovisnost i suverenitet RH.

Vezani članci Ana Malbaša Ana Malbaša dobitnica priznanja Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Slika nije dostupna 'SAD namjerava natjerati 40 zemalja da priznaju Kosovo'

Njemačka je Hrvatsku priznala još 19. prosinca uz klauzulu da njezino priznanje stupa na snagu kada to učine i druge članice EZ-a. Izazvala je mnoge prijekore, ali i pokrenula diplomatsku akciju priznanja od strane ostalih članica zajednice.

Nakon Vatikana i Njemačke lavina priznanja

Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine objavila da je pokrenula postupak hrvatskog međunarodnog priznanja. Hrvatsku su priznali 13. siječnja 1992. godine.

Kao prva država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island, koji je to napravio još 19. prosinca 1991.

Nakon što je Hrvatska proglasila svoju samostalnost i suverenost, te raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom Jugoslavijom, na današnji su je dan redom priznale Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. Usljedila su priznanja koja su stigla iz Španjolske, Portugala, Irske, luksemburga i Grčke. Dan poslije Hrvatsku su priznale i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, i Urugvaj. Hrvatsku su već ranije priznale Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

>> Domovinski rat u slikama

Nakon toga s Bonnom je potpisan protokol o uspostavi diplomatskih odnosa.

Do kraja siječnja 1992., Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja: Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.

Priznanje u jeku Domovinskog rata

Zanimljivo je istaknuti kako je priznanje Hrvatske došlo u vrijeme kada je trećina zemlje bila pod okupacijom, a Hrvatska je tek godinama kasnije uspjela izbiti na svoje međunarodno priznate granice.

Primanjem u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. Hrvatska je postala jednakopravna članica međunarodne zajednice. Danas smo na putu ulaska u Europsku Uniju.

Središnja nacionalna svečanost obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske danas se održava u karlovačkom Domu Oružanih snaga 'Zrinski'. Na svečanoj akademiji nazočit će visoki državni dužnosnici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju