Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Često korišten pojam

Znate li tko su 'orjunaši'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon huliganskih ispada na utakmici Hrvatska – Češka veoma je korišten pojam 'orjunaši'.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović povodom napada nogometnih huligana koji su upotrebom pirotehnike pokušali prekinuti utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije protiv reprezentacije Češke, huliganima poručila: 'Vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo!'

Orjunaše je u izjavi spomenuo i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Održat će sastanak Može li tehnička Vlada mijenjati Zakon o sprječavanju nereda? Slika nije dostupna Reakcije na izgred huligana 'To nisu navijači, to su prljavi aktivisti koji nas drže kao taoce'

No, znate li tko su 'orjunaši'?

Orjunašima se nazivaju pripadnici i simpatizeri organizacije Orjuna (Organizacija jugoslavenskih nacionalista) osnovane 25.siječnja 1921. Orjuna je bila ekstremna nacionalistička i teroristička organizacija osnovana s ciljem zaštite unitarističke jugoslavenske države. Karakterizira je primjena drastičnih metoda terora protiv političkih protivnika. Orjunaši su usko surađivali s četnicima i jugoslavenskom vojskom te su provodili terorističke akcije protiv hrvatskih domoljuba i komunista.

Orjunaši su bili zagovornici koncepta autoritarne države suprostavljene demokraciji i parlamentarizmu, te su imali dobro uvježbane i organizirane naoružane skupine za teror.

Pokret je zabranjen 1929. ali njeno članstvo je ostalo u prisnim odnosima s jugoslavenskim državnim aparatom, a u II. svjetskom ratu su u značajnom broju stupali u četničke formacije - te je u Dalmaciji bilo više četničkih postrojbi popunjenih uglavnom Hrvatima - orjunašima.

Orjuna se od početka služila političkim nasiljem protiv političkih protivnika. Članovi su organizirani u desetine, koji poduzimaju batinaške napade. Veliku mržnju je pokazivala prema ustanovama, organizacijama i osobama koje su im ideološki bile suprotne, posebice prema kleru, frankovcima, separatistima, komunistima.

Jedna od upadljivih osobina orjunaša, kako ondašnjih, tako i njihovih sljedbenika po ponašanju, je ta što su se držali svake ideje koja je negirala hrvatsku državnu ideologiju. Prema gradu Zagrebu, koji je predstavljao moguće središte hrvatskog nacionalnog i državnog identiteta, osjećaju gađenje i upravljaju mržnju prema njemu, a s druge strane zagovaraju potpuna odvojenost Dalmacije, koju ne smatraju hrvatskom pokrajinom. Postojali su i izravni kontakti s fašistima. Tijekom drugog svjetskog rata priključili su se redovima vojske Draže Mihajlovića također i brojni Hrvati, Slovenci pa čak i bosanski muslimani - uglavnom članovi akcijskih četa Orjune.

U Dalmaciji, gdje je Orjuna najjače djelovala, uvriježilo se antihrvatske aktivnosti nazivati 'orjunaštvo', kakva je praksa u novije vrijeme prihvaćena i šire u Hrvatskoj, barem kada se progovora o pojavama na splitskom području.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene