Tko su ljudi koji su se penjali na političkoj ljestvici u doba Ive Sanadera? Mnogi su i dalje na visokim pozicijama, i u stranci i u državi, ali i izvan nje.


Pjevali su s Ivom Sanaderom devet godina, ali o bivšem predsjedniku stranke i premijeru na službenim stranicama HDZ-a, danas ni riječi.

Vezani članci Ivo Žinić, sisačko-moslovački župan - 1 Burne reakcije na Žinićeve poteze, ali i činjenicu da ostaje župan: "Sada je potpuno jasno - vrijeme je da se ovo izmijeni" Jadranka Sloković i Ivo Sanader Na presudu Sanaderu reagirao i HDZ, Sloković tvrdi: "Tog novca nema. A kod Barišića je navodno nađen pun ormar odijela"

"Ja sam svoju dionicu odradio, sad je vrijeme za druge'', rekao je prije 11 godina Sanader i šokirao sve. Razloge odlaska nikada nije objasnio, pa ni HDZ-ovcima, čija je lojalnost tada bila neupitna.

Pravosudne muke koje su tada počele još uvijek traju. Optužnice protiv Sanadera se nižu, suđenja razvlače. Ali oni koji su bili uz njega – nekadašnjem šefu okreću leđa.

"To je besmislica da bih ja mogla poslati bilo koga, bilo kamo, a kamoli glavnog državnog odvjetnika", rekla je bivša premijera Jadranka Kosor.

S njim zbijali stranačke redove

Sanader je otišao, ali u vrhu HDZ-a i države ostali su još mnogi koji su s njim zbijali stranačke redove i pritom nisu štedjeli dlanove.

Danas o Sanaderovoj ostavštini ne žele. "Moje ruke su u svemu tome čiste, kao i poslovanje HDZ-a'', govorio je u rujnu ove Branko Bačić, bivši glavni tajnik HDZ-a, na pitanja o optužbama da se stranka financirala prljavim novcem.

Mijenjala su se vodstva, ali bez obzira na to tko je vodio stranku, Gordan Jandroković ostajao je u političkoj utakmici.

Olako ga se odrekli, ali su mu itekako dužni...

Sanader je bio zaslužan za mnoge političke karijere, ali neki od njih s istragama su ga se olako odrekli.

Afere nisu uzdrmale ni Božidara Kalmetu. Preživio je sve kadrovske promjene. "Izabrat će ono što je najbolje. Ja imam u njega apsolutno povjerenje'', govorio je 2018. godine Božidar Kalmeta.

Zadobila ga je u stranci i Dubravka Šuica. Danas grije fotelju u Europskoj komisiji, a i drugi su preuzeli neke od najviših i najvažnijih funkcija u državi. Sanaderu duguju politički, htjeli to priznati ili ne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr