Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znate li uopće koja su sve imena bila na glasačkom listiću? Od 336 kandidata, većina je široj javnosti nepoznata.


U moru kandidata za Europski parlament mnogi su tražili priliku za svoju stranačku listu. Po Zakonu svi imaju pravo na jednaku promidžbu, čak i onda kada izlaze na izbore koje ni ne podržavaju. Tako je Dražen Keleminec iz Autohtone hrvatske stranke prava svoju listu predstavio ovim riječima. 'Autohtona hrvatska stranka prava izlazi na izbore s ciljem rušenja sotonske, po nama okupacijske Europske unije.'

Vezani članci Slika nije dostupna Evo zašto je malo Hrvata izašlo na izbore za Europski parlament Slika nije dostupna Konačni rezultati EU izbora!

Uniji ništa sklonija nije ni Demokratska stranka žena. 'Za nas je EU porobljavanje od strane krupnog kapitala', rekla je njihova predstavnica Marija Jelinčić.

Uz to, izborna prezentacija nekima je bila uočljivo promašena, čega su i sami svjesni. 'Nažalost, nitko me nije ozbiljno shvatio', i sam je rekao Ivan Pernar.

>> HDZ NAPADA: Politička odgovornost za rekordno nisku izlaznost je na Kukuriku koaliciji i predsjedniku Josipoviću!

Jedni tako zastupničko mjesto u Bruxellesu vide kao priliku za rješavanje osobnih problema ili pak reklamu. GONG odavno upozorava da se stvari moraju mijenjati. Zakon o izborima zastupnika medijima nameće pravila kojih se moraju pridržavati.

'Ovaj način ne motivira niti birače, niti im daje dovoljno informacija o samim kandidatima ili strankama ili listama koje sudjeluju u postupku', kažu iz GONG-a.

Nerijetko tako ključne poruke zbog zakona ostaju po strani. 'Ukoliko budem imao zastupnički imunitet policija neće moći ići na mene i neće me moći uhićivati. Samim time bit će zaustavljene sve bankarske deložacije u zemlji. Ovo što nas čeka može biti prekrasan početak otpora bankarskoj i monetarnoj okupaciji naše zemlje', tako se predstavio Ivan Pernar.

GONG predlaže promjenu pravila. 'Može se razgovarati o nekakvoj proporcionalnoj jednakosti, da se jedan dio vremena posveti svima, tako da svi dobiju priliku predstaviti svoj program i opcije, a onda dio vremena da se posveti onim kandidatima ili opcijama koje imaju najviše šanse', rekli su u GONG-u.

Na taj način svakako štedimo vrijeme, a i konkretne poruke dolaze do birača. Možda bi i izlaznost na izbore u tom slučaju bila daleko veća od one koju imamo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju