Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolji rezultati nego lani

Najbolji u Hrvatskoj: Oni su maturu riješili gotovo bez greške - "Nisam vjerovao da to mogu"

Aktualno Galerija Najbolji maturanti Najbolji maturanti Foto: DNEVNIK.hr Državna matura - 3 Državna matura - 3 Foto: DNEVNIK.hr Državna matura - 4 Državna matura - 4 Foto: DNEVNIK.hr Anđela Duspara Anđela Duspara Foto: DNEVNIK.hr +4 Bartol Bućan Galerija 1/9 >>
Gotova je državna matura. Svaki treći učenik ju je pao. Međutim, to je bolji rezultat nego lani! S nekima od najboljih maturanata razgovarala je Martina Bolšec Oblak.

Ove godine maturanata koji su ispite riješili gotovo bez greške bilo rekordno puno. Čak 332 ispita riješena su 100 posto točno.

Pročitajte i ovo Državna matura - 1 RELEVANTNI POKAZATELJI Stigli prvi rezultati mature: Pogledajte koji je predmet učenicima bio najteži Ilustracija Važan dan Danas počinje državna matura: Ovo su nova pravila za maturante, a nakon 13 godina ispit iz hrvatskog jezika doživio je veliku promjenu

"Je, iznenađenje je da sam uspio sve napraviti bez greške. Znam da to mogu, mogu riješiti svaki zadatak, ali nisam vjerovao da to mogu napraviti bez greške, lapsusa, krivog broja i tako", kaže Bartol Bućan, učenik 3. gimnazije Split.

Bartol je među petero učenika koji su riješili bez greške ono što mnogi zovu najtežim ispitima - matematiku i fiziku. Pošlo je to za rukom i Lovri. Zadaci mu, kaže, nisu bili teški.

"Puno se više oslanja na intuiciju nego na znanje matematike, fizike i toga. Pola tih zadataka se može pogledati i reći aha, rezultat je ovaj jer sam vidio to negdje u svom životu, takvu situaciju", pojašnjava Lovro Nidogon, učenik 15. gimnazije Zagreb.

Nitko nije bez greške riješio hrvatski, a maturu je pao svaki treći učenik - najviše iz matematike. Ali i to je bolje nego lani. A iza njih je štrajk, pandemija, online nastava, stres je pojačao i potres.

"Vjerujem da je to baš dosta utjecalo. Samo smo u 1. razred išli normalno u školu, svake godine se nešto dogodilo", kaže Anđela Duspara iz Srednje škole Petrinja.

Među maturantima su već godinama popularne plaćene pripreme, ali kad pitamo ove koji maturu rješavaju bez greške...

"Pripremala sam se u školi, na nastavi. Imala sam dobru podlogu i prije nego sam došla u srednju školu“, dodaje Ema Blašković, 3. gimnazija Osijek.

Bilo je ove godine i manje prigovora. Jedan učenik prigovorio je 25 puta, a smetalo je maturantima - svašta.

"Da im smeta zvuk sirene vani ili zvuk pričica ili nešto slično“, kaže Vinko Filipović, predsjednik NCVVO-a.

Većinu srećom ni ptičice ni buka nisu omeli, pa su upisali najtraženije smjerove - a to su izobrazba trenera, psihologija, logopedija, sestrinstvo i primaljstvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene