Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strast za mikrobima

Znate li tko je Robert Koch kojemu je posvećen današnji Google Doodle?

Robert Koch (Foto: AFP)
Robert Koch (Foto: AFP) Foto: Afp
Robert Koch je njemački bakteriolog koji je otkrio uzročnika tuberkuloze, a dobitnik je i Nobelove nagrade za medicinu.

Google Doodle danas je početnu stranicu posvetio njemačkom liječniku Robertu Kochu. Rođen je 11. prosinca 1843. godine, a zbog svojih revolucionarnih otkrića u području mikrobiologije dobio i Nobelovu nagradu 1905. godine. Najpoznatiji je po tome da je dokazao da su uzročnici bolesti živi mikrobi.  

Pročitajte i ovo Rukovanje odlazi u zaborav - 5 Pandemija presuđuje Hoće li zbog koronavirusa odzvoniti globalno raširenoj gesti koju čovječanstvo poznaje još od stare Grčke? Slika nije dostupna Institut Robert Koch U Njemačkoj moguć talijanski scenarij: "Imat ćemo više pacijenata od respiratora, kapaciteti neće biti dostatni"

Godine 1882. u Fiziološkom društvu u Berlinu, Koch je iznio vlastitu spoznaju o uzročniku tuberkuloze, patogenom mikroorganizmu štapićastog oblika, koji je po njemu nazvan Kochovim bacilom. Bilo je to revolucionarno otkriće u borbi protiv najopasnije bolesti 19. stoljeća.

Također je pronašao uzročnike kolere, ispitivao malariju i afričku bolest spavanja, te uveo liječenje kininom. Dokazao je da su uzročnici bolesti živi mikrobi. Otkrio je postupke za uzgoj i proučavanje bakterija te suzbijanje mnogih zaraznih bolesti. Uveo je laboratorijski uzgoj bakterija na hranjivoj podlozi te razradio postupke bojanja bakterijskih stanica.

Umro je 1910. godine u Baden-Badenu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene