Robert Koch (Foto: AFP)
Robert Koch (Foto: AFP) Foto: Afp

Robert Koch je njemački bakteriolog koji je otkrio uzročnika tuberkuloze, a dobitnik je i Nobelove nagrade za medicinu.


Google Doodle danas je početnu stranicu posvetio njemačkom liječniku Robertu Kochu. Rođen je 11. prosinca 1843. godine, a zbog svojih revolucionarnih otkrića u području mikrobiologije dobio i Nobelovu nagradu 1905. godine. Najpoznatiji je po tome da je dokazao da su uzročnici bolesti živi mikrobi.  

Vezani članci Google Doodle (Screenshot: Google) Google Doodle: Michael Leonidas Dertouzos, grčki profesor računarstva koji je predvidio važnost interneta Google Doodle slavi Dan neovisnosti u Hrvatskoj (Screenshot: Google) Google Doodle slavi Dan neovisnosti u Hrvatskoj

Godine 1882. u Fiziološkom društvu u Berlinu, Koch je iznio vlastitu spoznaju o uzročniku tuberkuloze, patogenom mikroorganizmu štapićastog oblika, koji je po njemu nazvan Kochovim bacilom. Bilo je to revolucionarno otkriće u borbi protiv najopasnije bolesti 19. stoljeća.

Također je pronašao uzročnike kolere, ispitivao malariju i afričku bolest spavanja, te uveo liječenje kininom. Dokazao je da su uzročnici bolesti živi mikrobi. Otkrio je postupke za uzgoj i proučavanje bakterija te suzbijanje mnogih zaraznih bolesti. Uveo je laboratorijski uzgoj bakterija na hranjivoj podlozi te razradio postupke bojanja bakterijskih stanica.

Umro je 1910. godine u Baden-Badenu.