Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Različita iskustva odvjetnika

Tko je Alphonse Orie, sudac koji će presuditi generalima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presudu hrvatskim generalima izreći će nizozemski sudac Alphonse Orie, za kojega je odvjetnik generala Gotovine rekao da na njega ne utječe politika.

U devet godina, koliko je sudac haškog suda, saslušao je Radovana Karadžića kada se prije tri godine pojavio na sudu, a o granatiranju zna sve jer je vodio suđenje za granatiranje Sarajeva. No, poznat je i po visokim kaznama. Odvjetnici s njim imaju različita iskustva.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna 'RH vodila pravedan rat' Kosor vjeruje da će Gotovina dobiti oslobađajuću presudu

Alphonse Orie nekoliko je puta izabran među 100 najboljih odvjetnika na svijetu. Odvjetnici Anto Nobilo i Željko Olujić, o njemu imaju potpuno različita mišljenja.'Hladni profesionalac, po meni politički nezainteresiran', smatra Nobilo. 'Cinik, obrazovan i veliki prijatelj Srba', rekao je Olujić.

>> 'General Gotovina je smiren i cool, čudi se pesimizmu u Hrvatskoj'

64-godišnji Orie rođeni je Nizozemac, sveučilišni profesor i sudac Vrhovnog suda, suvlasnik je odvjetničkog ureda. I među rijetkim sucima u Haagu koji dolazi iz prakse. 'On spada u prvu ligu sudaca haškog tribunala. Među nekoliko tih top sudaca spada i sudac Orie i vidi se da je on sudac od zanata', rekao je Nobilo.

Orie prije 12 godina bio haški odvjetnik

Ljubitelj je klasične glazbe i odličan pjevač, a jednom je izjavio da ne želi govoriti o svojim privatnim obavezama. Novinare koji prate rad haškog suda na domjenku 2009. počastio je s nekoliko božićnih arija. No, u presudama je poznat po visokim kaznama.

'To što je on profesionalan ne znači da je on dobar, da je on pravedan i da će žezlom pravde, ni po babi ni po stričevima, donijeti presudu. Ja to, nažalost, ne vjerujem', rekao je Olujić. Strogi je Orie prije 12 godina i sam bio odvjetnik u haškom procesu. A kao sudac, zaključio je kako dokaza da topnički dnevnici postoje, nema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene