Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni problem - uvoz

''VRUĆI KRUMPIR'' Evo što sve čeka novog ministra poljoprivrede!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je njome upravljao Mostov Davor Romić, poljoprivreda u mandatu nove Vlade ide HDZ-u. Iako konkretno ime još nije poznato, tko god to bio, preuzet će sektor u kojem se vrti velik novac, ali i problemi. Veća proizvodnja domaće hrane i manji uvoz svim su proizvođačima i potrošačima ključni. Zadatak budućem ministru je, kažu svi, pronaći način da to i ostvari. No, najprije će se, izgleda, trebati pozabaviti programom ruralnog razvoja, na koji kritike dolaze - iz svih smjerova.

Telica Gilda tek je došla na svijet. Malen je ona doprinos za velike gubitke u sektoru gdje je stalno tek - zatvaranje farmi.

Pročitajte i ovo Polje uljane repice Nezadovoljni su Stroga zakonska regulativa koči uzgoj popularne poljoprivredne kulture: Poljoprivrednici moraju ispuniti cijeli niz obveza... Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

"Ono na što upućujemo, niz mjeseci i godina, je prekomjerni uvoz. Novi ministar mora se pobrinuti za zaštitu domaće proizvodnje. To je nešto na čemu se počelo raditi, no nažalost, nemamo konkretnih rezultata", kaže Rašeljka Maras iz CroatiaMilka.

Baš uvoz muči i domaće voćare. Jer postoje uvjeti za proizvodnju voća dovoljnu i za izvoz.

"Zaposlili bi direktno u proizvodnji 20.000 OPG-a puta četiri. Znači, egzistencija za 80.000 ljudi", uvjeren je Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.

Za to treba novac iz ruralnog razvoja. A u njemu treba napraviti, kažu voćari, temeljitu reviziju.

"Vidimo da je kroz ruralni razvoj, da su pravi proizvođači dobili kap u Jadranskom moru. Umjesto da su dobili 100 posto iz tih mjera."

Ruralni je razvoj važan i HUP-u. Kao socijalnog partnera, očekuju da ih se uključi.

"U kreiranje i provedbu ključnih politika. A to su prije svega ruralni razvoj, mjere fiskalne politike, mjere za dobrobit životinja i donošenje strategije primarne poljoprivrede", istaknula je Milka Kosanović, iz sektora poljoprivrede HUP-a.

Treba nastaviti sa zakonom o poštenoj trgovačkoj praksi, misli Poljoprivredna komora. I oni s puno očekivanja.

"Kod pisanja novog proračuna moraju se osigurati dodatna sredstva, da omotnica bude isplaćena u punom iznosu. Za prošlu godinu ona je bila umanjena za 20%", kazao je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Još jedna takva godina, upozoravaju, dovela bi do zatvaranja velikog broja OPG-a. Da ne bi bio tek statist u kukuruzu, novi ministar treba nastaviti s podjelom državne zemlje, jer upravo je ona jedan od ključnih nedostataka hrvatskih stočara. U komori bi, kažu, mijenjali i taj zakon i to - u prvih mjesec dana. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene