Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tisuće kuna za školarce, a nekima od roditelja je hladnjak prazan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije početka školske godine besplatni udžbenici za mnoge su obitelji velika olakšica, ali daleko od toga da su jedini trošak. Dodatna oprema samo za jednog školarca, torba, bilježnice, školski pribor, u prosjeku stoji oko tisuću kuna ne računajući skupu odjeću.

Provjerli smo cijene i kako što lakše prebroditi početak škole. 

Pročitajte i ovo Ilustracija živcirao ga zvuk alarma Čistač napravio grešku od milijun dolara i uništio znanstveno istraživanje koje je moglo biti revolucionarno Slika nije dostupna Umrla još 80-ih godina Mrtvu majku 20 godina držala u zamrzivaču

Gospođa Červar mora na vrijeme opremiti dvoje školarac -Ornela je sedmi razred, a Dorijan prvi srednje. Udžbenici jesu besplatni, ali sve im drugo treba kupiti, od torbe do flomastera. 

Treba ih i obući 'od glave do pete'. Červarovi će samo za početak škole potrošiti najmanje jednu prosječnu hrvatsku plaću. Upravo koliko zaradi Sanjin suprug koji u obitelji jedini radi. 

Školarac može stajati i jeftinije, ali vjerojatno na uštrb kvalitete. Jedna od najvećih knjižara u Hrvatskoj nudi pravu paletu cijena. Školska torba od 200 do gotovo 900 kuna. Najskuplja anatomska ima i dvije pernice punu i praznu, kabanicu i vrećicu za papuče.

Torbu treba i napuniti. Jeftinija bilježnice s mekim uvezom kreću s od šest i pol do četrnaest i pol kuna. Pernice bez pribora do 100 kuna, a s priborom do 190. Obične olovke do osam kuna, gumice do 22. Tu su i omoti, šiljilo, ravnala i to je najmanje sedamsto kuna.

Obitelj Červar kombinira jeftiniju torbu i skuplje bilježnice, pokušavajući tako preživjeti još jedan početak školske godine.

No, ima i onih kojima je opremanje školaraca egzistencijalno gotovo nepodnošljiv trošak. Tako je, primjerice, obitelji Miholić.

Kad se zbroje naknada s burze, braniteljska mirovina i dječji doplaci, peteročlana zagrebačka obitelj mora preživjeti s 4 000 kuna na mjesec.

- Evo sad ću vam pokazati frižider, nemam ništa u njemu, prazan je, nemam što djeci dati, kad kažu mama daj, nemam im što dati, evo vidite i sami, priča Ljubica Miholić. 
 
- Ostajem sada bez posla, idemo na burzu i to mi je problem, ne znam kako ću se s tim rastezati i pokrivati. Ne mogu ni spavati, da vam pravo kažem. Ako spavam dva sata to mi je sve, samo se sekiram, maltretiram, pomoći ne mogu ni sebi, ni djeci, ni suprugu.

- Sada mi je najveći problem kad počne škola, kako ću platiti režije, djecu poslati u školu. Nemam više riječi, očajna sam do kraja, priča Ljubica u emisiji 10 do 8.

Više o svemu u video prilozima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene