Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV sa stručnjacima na terenu

U REDOVNOJ KONTROLI KAKVOĆE MORA Znate li na što alarmira sniženje saliniteta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa ima više od 21.000 mjesta za kupanje. Dobra vijest je da su kod većine kupališta vode čiste.

Na kojim se plažama najradije kupate, jeste li zadovoljni čistoćom mora i plaža, te što bi mijenjali da možete? Pišite nam i šaljite snimke i fotografije na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

Prema podacima Europskog parlamenta, čak 83 posto europskih mjesta za kupanje zadovoljava najviše standarde prema kojima je voda za kupanje izvrsna, dok 11, 9 posto zadovoljava minimalne standarde. Loše je kvalitete 1,9 posto. Trideset i jedno europsko kupalište je zatvoreno.

Neka mjesta nisu svrstana u nijednu kategoriju zbog toga što su nedavno otvorena ili zbog nedavnih promjena koje su mogle utjecati na njih - poput agrikulturne ili industrijske aktivnosti. Na Cipru, Malti i Luksemburgu, sva voda za kupanje najviše je kvalitete (100 %). Odmah iza je Grčka gdje je 97 posto voda izvrsne kvalitete. Ostale zemlje u kojima su vode posebno dobre za kupanje jesu Hrvatska (94%), Njemačka (90,1%), Italija (89,6%) i Litva (85,7%).

Temperatura i slanoća važni za čistoću



U Hrvatskoj se tijekom sezone redovito kontrolira kakvoća mora i slatkih voda za kupanje. Na Jadranu se osim kontrole fekalnih bakterija u vodi provjerava slanoća i temperatura mora - važni faktori za čistoću i kakvoću.

Riječka ekipa Dnevnika Nove TV provela je jedan dan sa stručnjacima zavoda za javno zdravstvo u provjeravanju kakvoće mora.

Hrvatska po kvaliteti mora među prve tri zemlje u EU

Šime Mišurac, šef Odsjeka za uzorkovanje NZZJZ PGŽ Rijeka, pojašnjava da se ispitivanje mora za kupanje radi dva puta mjesečno po unaprijed sklopljenom rasporedu. Neke karakteristike provjeravaju se odmah, na brodu. Salinitet odnosno slanoća mora važan je parametar za daljnje laboratorijske provjere.

'Svako sniženje saliniteta ukazuje na dotok slatke vode sa kopna, a najčešće sa tom slatkom vodom ustvari dolazi i onečišćenje tako da nam je to ustvari dobar indikator', tumači Darija Vukić Lušić, Zavod za javno zdravstvo PGŽ Rijeka.

Prema posljednjem ispitivanju na 907 točaka diljem Jadrana more je na 19 dobro tek na 4 zadovoljavajuće, a na svim ostalim - izvrsne kakvoće. Slična je situacija i sa slatkim vodama - nema nezadovoljavajućih, a od 26 tek je jedno dobro, a na 25 mjesta izvrsne kakvoće. Pune jadranske plaže dokaz su da je većina kupača itekako zadovoljna kakvoćom mora. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene