Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

KOLIKO TO KOŠTA GRAĐANE? Tihomir Orešković zatražio i dobio 6+6 mjeseci plaće, ali ne samo on

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što mu je završio mandat, bivši premijer Tihomir Orešković, doznaje Dnevnik Nove TV, traži da mu se iz proračuna isplaćuje šest mjeseci puna i šest pola plaće.

Prema informaciji, koju smo dobili iz Vlade, Oreškoviću je odobreno šest mjeseci pune i šest mjeseci pola plaće. I ne samo njemu. Šest mjeseci pune i šest pola plaće odobreno je i predstojniku njegova ureda Nevenu Zeliću, te bivšim ministrima Bernardici Juretić i Dariju Nakiću. Naknadu primaju po starim propisima, prije nedavnih Mostovih izmjena zakona.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

Orešković će tako, za prvih šest mjeseci, ne nađe li posao kako je prije najavio, primati 22 tisuće kuna neto, idućih šest, pola od tog iznosa.

Tko nije zatražio 6+6

6+6 nisu zatražili bivši ministri Nada Šikić, Predrag Šustar, Dubravka Jurlina Alibegović, koji se vraćaju na stare poslove, te bivši ministar obrane i šef SOA-e Josip Buljević, koji još uvijek čeka novi zadatak, moguće u diplomaciji.

No, treba reći da je zakon o sukobu interesa ipak za mnoge dužnosnike prepreka u traženju posla. 12 mjeseci ne mogu se vratiti na svoje bivše radno mjesto ili biti članovi uprave i nadzornih odbora.

Koliko to stoji porezne obveznike?

Analizirali smo koliko ta povlastica u prosjeku stoji porezne obveznike.

Za primjer možemo uzeti sedmi saziv sabora. Ukupno 55-etero zastupnika i zastupnica prima ili je primalo tu naknadu. Sve to, vi cijenjeni porezni obveznici, platili ste 7 milijuna kuna brutto.

Ali to nije sve. Plaćat ćete i naknadu zastupnicima iz osmog, te plaće zastupnicima iz devetog, sadašnjeg, saziva parlamenta. Dakle, do kraja godine, čak tri saziva Sabora istodobno.

Osim što imaju prava, dužnosnici imaju i obveze. Primjerice, nakon isteka mandata, objaviti imovinsku karticu.

Orešković je to napravio. Iz imovinske kartice gospodina Oreškovića vidljiva je jedna promjena. Nakon mandata ima manju ušteđevinu nego na početku. Dakle, u veljači je imao oko 15 milijuna kuna, a sada je Orešković prijavio 14 milijuna i 300 tisuća kuna ušteđevine. Dakle, u osam mjeseci bivši premijer potrošio je 700 tisuća kuna s bankovnog računa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene