Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Tihomir Orešković rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku kako Zakon o javnoj nabavi treba mijenjati kako ne bi kočio investicije te kako najniža cijena ne može biti najvažnija u postupku javne nabave.


Premijer Tihomir Orešković se susreo i s američkom veleposlanicom u Hrvatskoj te održao radni sastanak s dubrovačko neretvanskim županom i gradonačelnikom Dubrovnika.

Vezani članci Viktorijine anđelice u Dubrovniku Nema tko se u Dubrovniku nije okrenuo za najljepšim ženama svijeta, no čini se da njima baš i nije godila tolika pažnja Faisal bin Qassim Al-Thani Carstvo vrijedno gotovo dvije milijarde dolara ovaj šeik počeo je graditi sa samo 16 godina, inače živi daleko od očiju javnosti, ali Dubrovnik obožava!

Premijer je obišao i hotele Maestral koji se trebaju privatizirati, a obići će i gradilište zračne luke Čilipi.

Razgovaralo se o projektima bitnima za razvoj krajnjeg juga i problemima prometne povezanosti. 

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i gospodarstvenicima, Tihomir Orešković je istaknuo kako se

ne smije dogoditi da postupak javne nabave koči projekte

. "Treba što prije promijeniti Zakon o javnoj nabavi koji usporava investicije. To se odnosi i na projekt Pelješkog mosta", rekao je Orešković te dodao kako se slaže s ukidanjem najniže cijene kao najvažnijeg kriterija u postupku javne nabave.

"Apsolutno, jer najniža cijena nije nikada ključni faktor", rekao je Orešković te dodao kako se u praksi pokazalo da najniža cijena dugoročno dovodi do manje uštede. Istaknuo je kako svaki investitor traži stabilnost te da je cilj Vlade smanjiti PDV.

"Nama jest cilj smanjiti PDV, ali isto tako da ga za godinu dana ili pola godine ne mijenjamo više. Investitor mora znati što ga čeka", rekao je Orešković.

Na pitanje o konkretnim rokovima izgradnje brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke, autoceste i Pelješkog mosta, Orešković je odgovorio kako se projekt Pelješkog mosta počinje realizirati u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine.

"U trećem ili četvrtom kvartalu ćemo pokrenuti taj projekt. Autocesta je pitanje financiranja, odnosno kako ćemo to riješiti", rekao je Orešković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, komentirajući sastanak s premijerom, istaknuo je kako od Vlade očekuje razumijevanje kad je riječ o projektima kao što je Pelješki most i autocesta do Dubrovnika te zadržavanje sadašnjeg teritorijalnog ustroja.

"Naša očekivanja od Vlade su izgradnja Pelješkog mosta čim prije, spajanje autocestom od Ploča do Dubrovnika. Očekujemo i da teritorijalni ustroj u našoj županiji ostane kao što je to sad jer smatramo kako je on dobar i da ga ne treba mijenjati nego decentralizirati sustav. Očekujemo i poticajan i stabilan porezni sustav, želimo da u turizmu bude što niži PDV, da on bude usklađen s ostalim zemljama", istaknuo je Dobroslavić te dodao kako očekuje potporu za projekte kao što je studentski dom u Dubrovniku, natapanje u dolini Neretve, kongresni centar i centar za gospodarenje otpadom.

"Govorili smo također o problemima s kvotama za vjetroelektrane koje nam priječe veliku investiciju u Konavlima, o većim pravima OPG-ova kao korisnicima državnog zemljišta, a zamolili smo i pomoć za brodogradilište Greben u Veloj Luci", rekao je Dobroslavić te na novinarsko pitanje potvrdio kako je upoznao premijera s problemom granice kod Neuma i Prevlake. (P.K.S. / Hina)