Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Tihomir Orešković i Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović postigli su dogovor oko novih čelnih ljudi Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.


Premijer Tihomir Orešković tako bi uskoro trebao i formalno supotpisati odluku o razrješenju predsjendika Sigurnosno obavještajne agencije, Dragana Lozančića.

Vezani članci Srednjoškolski đački dom u Zadru Smijenjen ravnatelj zadarskog đačkog doma: Kazneno prijavljen jer je privatno naplaćivao karantenski smještaj u domu Slika nije dostupna 'Lozančić je slobodan čovjek'

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković supotpisali su prijedlog za imenovanje novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije u kojem za ravnatelja predlažu Daniela Markića. Sukladno proceduri prijedlog će biti upućen na prethodno mišljenje Odboru Hrvatskog sabora nadležnom za nacionalnu sigurnost.‬‬‬‬

Predsjednik Vlade i predsjednica Republike usuglasili su se i oko zajedničkog prijedloga te za novog predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost predložili Pjera Šimunovića", piše u priopćenju kojeg potpisuje Luka Đurić, glasnogovornik Ureda Predsjednice.‬

Podsjećamo, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović još je 5. veljače potpisala odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića kada je potpis stavila i za smjenu Ivice Panenića - čelnog čovjeka ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Iz ureda predsjednice nisu željeli govoriti o detaljima ove odluke, no nagađalo se kako je jedan od razloga za smjenu Lozančića bilo neizravno nadziranje predsjednice koje je trajalo mjesecima, a o čemu je upozorena, tek kada je prikupljen dovoljan broj dokaza. Rezultati nadziranja navodno su završili na stolu Zorana Milanovića.

Kazala je kako je pokrenula postupak razrješenja sukladno Zakonu. 'Ništa neće promijeniti moj stav. Gospodin Lozančić je izgubio moje povjerenje', objasnila je svoju odluku predsjednica.

Mnogi su osudili ovu odluku predsjednice, a prvi su kritiku uputili članovi Centra za mirovne studije. Oni su kazali kako je 'odluka o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića, bez javnosti predstavljenih čvrstih dokaza o povredi Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, upućuje na to da se ovdje radi o političkoj čistki'.

Potom su uslijedila neslaganja između vladajuće koalicije kada je čelnik MOST-a,Božo Petrovkazao da je razgovarao s Draganom Lozančićem te kako ne vidi razlog zbog kojeg on ne bi mogao nastaviti obnašati dužnost predsjendika SOA-e.

Optužbe su nastavile pljuštati sa svih strana.

Premijer Orešković već je ranije najavio da će odluku o sudbini šefa SOA-e donijeti samostalno i bez pritiska. Kazao je da Karamarko i Petrov imaju svoj stav koji su jasno iskomunicirali, međutim on je taj koji na kojem je konačna odluka.