Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezaposlenih 318.477

Teško je naći posao, na jedno radno mjesto prijavi se i 500 kandidata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bez posla je 318.477 osoba u Hrvatskoj. To je čak deset posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Statistički za jedno slobodno radno mjesto konkurira 100 kandidata. No, u praksi na jedan oglas zna se javiti i više od 500 osoba.

Na Zavodu za zapošljavanje dugačak je red. Muškarci i žene, bez i s iskustvom, nekvalificirani i visokoobrazovani. Svi traže samo jedno - posao. 'Tražim posao non-stop. Stalno, po dva tri puta mjesečno dođem na biro ili zovem telefonom, šaljem zamolbe gdje god bilo', kaže Kristina Zelner koja je po zanimanju pekarica.

Pročitajte i ovo Smještaj za rehabilitirane ovisnike u Osijeku - 3 Nova šansa Kućni red, rad s psihologom, mogućnost zaposlenja: "Ovdje se život odvija po određenim pravilima" Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a

'Imam profil, imam CV, životopis poslan na razne adrese, mojposao i takve. Nadam se poslu u Hrvatskoj. Ne razmišljam o odlasku van', rekao je Kristijan Cimer, diplomirani ekonomist. Elektrotehničar Darijo Modrić nije dočekao posao na Zavodu za zapošljavnje. Uz pomoć privatne posredničke agencije dobio je posao konobara na američkom kruzeru.

'Morate prvo platiti vizu, morate platiti za taj ugovor o radu, morate avionsku kartu kupiti. To sve košta pet do šest tisuća kuna', ispričao je Darijo. U Hrvatskoj 29 privatnih agencija posreduje kod zapošljavanja. 'Mi smo se specijalizirali za pronalaženje profesionalnog i menadžerskog kadra. Znači da nas naši klijenti, poslodavci angažiraju', rekla je Nina Anđal, direktorica jedne agencije za zapošljavanje.

>> Nezaposleni ste? Ovo su vam mogućnosti!

Privatne agencije prilično su uspješne. Statistički ipak najviše radnika zaposli državni Zavod za zapošljavanje. 'U odnosu na privatne agencije mi smo vodeći na tržištu rada Osječko-baranjske županije, ali isto tako i kompletne Hrvatske. Mi u njima ne vidimo konkurenciju već partnere koji rade i surađuju s nama', rekao je Anto Barukčić iz Zavoda za zapošljavanje Osijek.

Nakon tri godine konobarenja na stranim kruzerima, Darijo se zaželio kuće, ali i posla u svojoj struci. 'Na zavodu za zapošljavanje se nije promjenilo ništa. I dalje nema posla. Baš sam sad počeo gledati poslove. Posao je jako teško naći, bilo koji da radite', rekao je Darijo. S jedne strane dugački red na burzi rada, s druge posao preko Oceana. Nije teško pogoditi što će Darijo izabrati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene