Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije susreta s ruskim premijerom Putinom valja se dobro pripremiti, stoga Vlada snima teren u Omišlju na Krku. Terminal ukapljenog plina pitanje je trenutka.


Znatiželjnu premijerku interesiralo je kako posluje Petrokemija u Omišlju, kako i ne bi kad je čekaju pregovori s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. 'Dakako da ćemo razgovarati i da će jedna od tema itekako biti i opskrba Hrvatske energentima', rekla je premijerka. Kad Hrvatska konačno riješi pitanje opskrbom energentima, tvrdi bivši ministar gospodarstva, i državna će se lisnica itekako napuniti. 'Novce, pare, kune, doprinjelo bi živosti Omišlja, dobivali bi položajnu rentu. Doprinjelo bi i manjim glavoboljama nekog budućeg Šukera', rekao je Nenad Porges, bivši ministar gospodarstva. Ruski naftovod Družbu adria Vlada je godinama odbijala kao i ruske plinovode. Posljednji je trenutak, tvrdi Davor Štern, da se povuku konkretni potezi.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) U eksploziji plina u Češkoj poginule dvije osobe, a četvero je ozlijeđenih: Na terenu helikopteri, spasioci i psi tragači Plin, ilustracija Drastično poskupljuje plin: "To i nije tako veliko povećanje ako znamo da se cijena plina na tržištu povećala i do 250 posto"

A prije susreta s ruskim premijerom Putinom valja se dobro pripremiti - Vlada snima teren u Omišlju na Krku. Terminal ukapljenog plina pitanje je trenutka. Energetska strategija koja je donešena dosta tiho ne govori ništa o tome koja je uloga Hrvatske u tranzitnim putevima i koliko je Hrvatska spreman se angažirati da bi se ti putevi odvajali kroz Hrvatsku', rekao je Davor Štern, energetski stručnjak. 'Ja bi tu toplo sugerirao da se s Rusima ozbiljno razgovara o njihovoj eventualnoj zainteresiranosti imajući na umu da su neki konkretni projekti već debelo odmakli od sjevernog toka do južnog toka', kaže Porges. Europski alternativni pravac Nabucco koji plin dovodi iz Azerbejdžana i Turkmenistana, Hrvatsku je zaobišao. Ispali smo i iz prvobitne varijante južnog toka od kojeg profitiraju Srbi, Mađari i Slovenci. 'Oni koji sa cilja ne startaju istovremeno moraju zato biti puno bolji u samom trčanju da bi dostigli one koji su prije krenuli', rekao je Štern. A sad treba brzo trčati i ubaciti se u jedan od ruskih pravaca - plinskih ili naftnih.