Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvostruko viša cijena

Teret poskupljenja vrtića najviše će pogoditi srednji sloj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. siječnja značajno poskupljuju vrtići u Zagrebu.

Glavni grad tek sada uvodi naplatu vrtića prema primanjima, što su ostali gradovi već uglavnom učinili.
No u Zagrebu se, očito, ide iz krajnosti u krajnost. Do sada je vrtić bio najjeftiniji, a sada će biti najskuplji u Hrvatskoj! Godinama je Milan Bandić promovirao Zagreb kao najsocijalniji grad. No praksa da se sve dijeli besplatno nije mogla potrajati. Među prvim promjenama je poskupljenje vrtića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očekuju i rast plaća Zagreb povećao mjesečnu subvenciju privatnim i vjerskim vrtićima, pogledajte za koliko Slika nije dostupna što dostupniji svima Gradonačelnik Tomašević otkrio hoće li u Zagrebu rasti cijene vrtića

>> U Zagrebu odzvonilo jeftinim vrtićima. Uskoro za državni i 2.000 kuna!

'Jednostavno je neprihvatljiv model da oni roditelji koji imaju znatno veća primanja budu oslobođeni plaćanja tih troškova za svoje dijete. Ako ćemo govoriti o nekom udaru ili nekom poskupljenju, onda je to poskupljenje prvenstveno za roditelje koji imaju vrlo visoke prihode', smatra Ivica Lovrić iz Gradskog ureda za obrazovanje.

Cijena raste dvostruko

Roditelji s prosječnim primanjima i jednim djetetom koji po članu obitelji ostvaruju prihod od 3.600 kuna po novom cjeniku za vrtić će izdvajati 800 kuna. Cijena vrtića im, dakle, dvostruko raste. O sličnom modelu naplate sada razmišljaju i u Velikoj Gorici. Iz tamošnjeg gradskog proračuna na vrtiće odlazi čak 51 milijun kuna.

'Trenutno roditelji plaćaju 550 kuna. Već duže vrijeme o tome razmišljamo da ćemo redefinirati taj pristup i uplate. Mi smo sada u izradi proračuna, i naše službe aktivno rade na tome', kaže Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.

Udar na srednji sloj

U 2010. vrtić je poskupio i u Osijeku. U gradu na Dravi roditelji izdvajaju do 640 kuna po djetetu. Rijeka se također vodi principom prihoda. Najviše, 720 kuna plaćaju roditelji koji po članu obitelji ostvaruju prihod veći od 2.650 kuna. Split pak ima fiksnu cijenu od 480 kuna. Ipak u gradu pod Marjanom vode računa o primanjima roditelja.

'Za djecu s nižim primanjima osiguravamo prvenstveno smještaj u gradskim vrtićima, a za djecu roditelja boljeg imovnog stanja omogućimo upis u privatne vrtiće', ističe Ines Milina Ganza, pročelnica Službe za prosvjetu u Splitu. Zadar je 2009. odlučio uz gradske vrtiće sufinancirati i privatne pa je za sve roditelje ista cijena.

'Participacija roditelja je 700 kuna, govorim o svim vrtićima u gradu Zadru, na taj način smo postigli da smo gotovo svu djecu koja su imala zahtjeve za vrtićem, da su dobili svoje mjesto', kaže Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Zadra. Zagrebački vrtić bio je do sada, dakle, najjeftiniji u Hrvatskoj. Od prvoga siječnja bit će najskuplji. No zanimljivo je primijetiti kako u svim gradovima najveći teret, zapravo, pada na srednji sloj, ljude s prosječnom ili plaćom nešto iznad prosjeka. Iste oni koji su ponijeli i najveći teret kriznog poreza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene