Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema podacima britanske pošte, prodaja kune na britanskom tržištu porasla je za 55 posto tijekom prvih šest mjeseci ove godine, u usporedbi s istim periodom prošle 2012.


Informaciju donosi britanski Telegraph, koji procjenjuje da se očekuje nastavak tog trenda, s obzirom na to da Hrvatska za nekoliko dana ulazi u EU.

Vezani članci Zrakoplov Ryanaira (Foto: AFP) Ryanair dolazi u Zagreb dva mjeseca ranije od planiranog, letovi već od 39 kuna Gari Cappelli (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatsku posjećuje sve više Britanaca, najviše vole Dubrovnik i Split

Hrvatska valuta trenutačno je šesta najpopularnija u ponudi britanske pošte, a popularnost Lijepe naše među britanskim turistama raste unatoč padu funte od oko pet posto u odnosu na kunu od prošlog ljeta, zbog čega turisti s Otoka za svoj novac dobivaju manji iznos u hrvatskoj valuti.

>> Godišnje okupljanje: Stigli kampisti iz cijele Europe!

Naime, prema posljednjem istraživanju visine cijena u popularnim turističkim destinacijama, proizlazi da je vrijednost njihovog novca još uvijek veća nego u mnogim drugim zemljama. Tako se navodi da su cijene u Splitu niže nego, primjerice, u Nici, Toskani ili na Malti.

Hrvatska postaje europska 'in' destinacija

Cijene su, doduše, niže u bugarskim turističkim odredištima, ali kuna ipak donosi 22 posto više novca od bugarskog leva. Andrew Brown iz britanskih pošta kaže da je rejting kune ipak iznenađenje. 'Čini se da Hrvatska doista postaje europska 'in' destinacija. Njezine popularnost raste stabilno u posljednjih pet godina, ali najnoviji podaci pokazuju da će ta zemlja postati još popularnije turističko odredište', kaže Brown.

Brown je naglasio da u Hrvatskoj i nakon ulaska u EU domaća valuta, a ne euro, ostaje sredstvo plaćanja i da još nije poznato kada bi hrvatska mogla ući u eurozonu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook