Ugovor se može sklopiti i telefonskim putem, a na kućnu adresu stiže već sklopljeni ugovor koji onda morate raskinuti ako vam se ne sviđa.


Telefonska prodaja stvara probleme potrošačima. Naime dio građana ne zna da kada u telefonskom razgovoru pristanu uzeti uslugu zapravo sklapaju ugovor.

Vezani članci Energetska pločica, ilustracija (Foto: Getty Images) Ministarstvo iz prodaje povuklo popularnu energetsku pločicu zbog greške na deklaraciji Sniženje, ilustracija (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Planirate u kupovinu? Upravo su počela velika sezonska sniženja, pogledajte kad će biti najpovoljnije

Dok čekaju da na kućnu adresu stigne ugovor koji trebaju potpisati, iznenadi ih obavijest da je ugovor sklopljen koji moraju raskinuti ako im se ne sviđa.

Telefonska prodaja Anku je umalo preskupo stajala. U telefonskom razgovoru s prodavačem pristala je uzeti uslugu ali nije bila svjesna da je u tom trenutku i sklopila ugovor.

'Ne ja sam mislila da ću dobit neko objašnjenje koje ću pročitat odgovara li mi to. Mislila sam da se svaki ugovor mora potpisat što je normalno a ne putem telefona i zato sam se tako prevarila', kaže umirovljenica Anka.

No, ugovor se može sklopiti i telefonskim putem, a na kućnu adresu stiže već sklopljeni ugovor koji onda morate raskinuti ako vam se ne sviđa.

'Kad mi dobijemo obavijest da smo prethodno sklopili ugovor putem daljinske komunikacije odnosno telefona nama počne teći od tog dana od kad smo dobili obavijest 14 dana, znači 14 radnih dana', kaže Igor Vujinović iz Društva potrošača.

No, Anka je bila na putu kad je obavijest stigla na kućnu adresu. Kad je vidjela da ugovor nije onakav kakav se činio u telefonskom razgovoru htjela ga je raskinuti i shvatila da više nema puno vremena- preostala su joj samo dva dana.

'Nisam dvije noći spavala. Sreća da sam imala ta dva dana vremena inače bi morala sve platit za dvije godine ako neću koristit putem tog ugovora', kaže Anka.

Da bi se izbjegli ovakvi slučajevi, udruga potrošač tražila je da se te obavijesti šalju preporučeno, ali nije ušlo u zakon.

'Ako se vi ne nalazite u kući da dobijete tu obavijest 14 dana svejedno počinje teći. još jedan apsurd dosta ljudi nam se obraća i pita zašto mi koji smo sklopili ugovor putem telefona moramo onda nazad pisati pisanim putem, a ne isto telefonski', dodaje Igor Vujinović.

Ako ne raskinete telefonski sklopljen ugovor na vrijeme, on je zaživio i morat ćete platiti sve kako u njemu piše, ističu zaštitnici potrošača, pa građane upozoravaju da paze na što pristaju putem telefona.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju