Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U muškom svijetu

Najmoćnije žene hrvatskog biznisa: Evo što su otkrile!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I ove su godine izabrane najmoćnije žene hrvatskog biznisa.

Na prvo mjesto Liderove ljestvice, desetu godinu za redom, zasjela je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora. Slijedi je Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Nikole Tesle. Na trećem je mjestu Daniela Franić, šefica Zagrebačkog holdinga. Njihova poruka mladim ženama je da budu hrabrije i s manje kompromisa, jer u svijetu biznisa još uvijek prevladavaju muškarci.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Ilustracija "Old boys club" Daleko smo od stvarne ravnopravnosti: Žene češće upisuju doktorat, no muškarci zauzimaju više pozicije

Od 100 vodećih pozicija u poslovnom svijetu tek 17 pripada ženama. Podaci su to koji pokazuju da je biznis još uvijek rezerviran za muškarce.

'Tu morate biti puno odlučnije hrabrije, pa ponekad, možda ću upotrijebiti i jednu onako ružnu riječ - i malo manje beskompromisnije. Vi ste u muškom svijetu, a muški svijet je takav', poručila je ženama Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora.

Žene nerijetko imaju manje plaće od svojih muških kolega. Više se moraju dokazivati. A popriličan je izazov uskladiti posao i obiteljske obveze.

Žene i muškarci... Tek 2095. godine mogli bi biti ravnopravni!

'Kad mi je kćerka bila mala i dvije godine imala, ja sam po svijetu morala putovati i obavljati čitav niz izuzetno zahtjevnih poslova. Međutim, nastojala sam to nadoknaditi u ono vrijeme kada sam bila doma', prisjetila se Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla.

Istraživanja kažu da su žene bolji lideri od muškaraca. Odgovornije su. A kompanije kojima su na čelu - postižu bolje rezultate. 'Sve ono što vas smeta na takvom putu, treba jednostavno izolirati i gledati ono što je pred vama', kaže Kovačević.

Direktor Microsofta se ispričao zbog izjave o plaći žena

'Nema baš puno žena u Zapadnoj Europi na vrhunskim pozicijama i uglavnom sam se susretala s muškarcima. Međutim, trendovi se mijenjaju, što je dobro', kaže Mladenka Grgić, predsjednica Nadzornog odbora Euroherca

Kao članica Europske unije dužni smo udvostručiti broj žena na vodećim pozicijama u poslovnom svijetu. Pa bi se tako tek 2025. ženama u Hrvatskoj mogli osmjehnuti bolji dani.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene