Talijanski predsjednik Sergio Mattarella u ponedjeljak je uručio mandat za sastav talijanske vlade ekonomskom stručnjaku Carlu Cottarelliju, nakon što je dan ranije propao pokušaj formiranja koalicije između pokreta Pet zvijezda, orijentiranog protiv tradicionalnog političkog establišmenta i protuimigrantski orijentirane stranke Lige.

Galerija


Talijanski predsjednik odbio je u nedjelju potvrditi predloženog ministra financija u novoj vladi, euroskeptika Paola Savonu, nakon čega je mandatar za sastav vlade Giuseppe Conte vratio mandat.

Vezani članci Aerodrom, Italija Otkazano nekoliko letova iz Italije prema Hrvatskoj zbog štrajka kontrole leta Požar, Ilustracija VIDEO Italija se bori s požarima na Sardiniji: Od Europe zatražili kanadere, evakuirane stotine ljudi

Tim potezom vladajuća koalicija Pet zvijezda i Lige ugasila se i prije negoli je počela raditi. Prema očekivanjima, Mattarrela bi mogao imenovati prijelaznog, tehnokratskog premijera, a mnogi su u toj ulozi vidjeli upravo Carla Cottarellija, bivšeg izvršnog direktora MMF-a.

Cottarelli je po dodjeli mandata izjavio kako će njegova vlada osigurati mudro vođenje talijanskih financija. (Hina)