Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajni dokument otkriva da je jedan od najbližih Titovih suradnika dobio zadatak da ga ubije u svibnju 1948. godine, ali otkriva i da je ista osoba u posljednji trenutak odustala od toga.


Potomak jednog od najbližih suradnika Josipa Broza Tita, dostavio je Blicu tajni dokument, koji je za Titovog biografa Vladimira Dedijera, navodno pisao obavještajac Josip Kopinič. U tom dokumentu piše kako je Josif Staljin unajmio Titovog prijatelja Ivana Krajačića Stevu da ubije Broza u svibnju 1948. godine, no otkriva i da je Krajačić u posljednji trenutak odustao od svoje nakane.

Vezani članci Povjesničar Tvrtko Jakovina (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Povjesničar objasnio tko se doista u Domovinskom ratu borio pod ''Za dom spremni'', ima i važnu poruku za premijera Plenkovića Titovo atomsko sklonište (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Pogledajte kako izgleda bunker u kojem bi se Tito skrivao u slučaju atomskog napada

Povod za likvidaciju Tita, naravno, bilo je njegovo odbijanje rezolucije Infrombiroa, a Krajačić je kao sovjetski obavještajac, dobio nalog od Staljina da "riješi" jugoslovenskog lidera, zbog izdaje.

U navedenom dokumentu postoji i posebno poglavlje naslovljeno "Tito oprašta grijehe Ivanu Krajačiću Stevi", gdje je detaljno opisan tijek događaja.

"Tito je imao informaciju da je Staljin dao nalog da ga Krajačić likvidira, ali u to nije mogao vjerovati. Zato je u svibnju 1948. došao u Zagreb i nakon privatnog ručka zamolio Stevu da se odvezu do Samobora. Krajačić je bio iznenađen, jer je Tito sam htio upravljati autom. Tito je zaustavio auto i rekao Stevi: "Izvrši svoj zadatak". Stevo je bio iznenađen, desnom rukom je izvadio pištolj, stavio ga do Tita, a iz drugog džepa dao je Titu depešu koju je dobio od Staljina da ga ubije", piše u dokumentu.

Međutim, mišljenja povjesničara su podjeljena oko ovakvog raspleta događaja, jer ne postoje materijalni dokazi da je Krajačić dobio nalog od Staljina da ubije Josipa Broza Tita. Postoji zapravo uvjerenje da je čitavu priču izmislio sam Krajačić u dogovoru sa sovjetskim obavještajnim službama, kako bi zadržao autoritet kod Broza.

Tito je nakon brojnih pokušaja atentata uputio i sam depešu Staljinu u kojoj mu je poručio da prestane slati agente da ga ubiju. "Bit ću prisiljen poslati jednog čovjeka u Moskvu i neće biti potrebno slati drugog", stoji navedeno u dokumentu, koji se nalazi u arhivu NKVD-a.

Nakon što je odbio rezoluciju Informbiroa, na Tita je, prema nekim povjesničarima, bilo do 30 neuspješnih pokušaja atentata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju