Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni dokument otkriva

'Izvadio je pištolj i stavio ga do Tita, potom depešu koju je dobio od Staljina da ga ubije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajni dokument otkriva da je jedan od najbližih Titovih suradnika dobio zadatak da ga ubije u svibnju 1948. godine, ali otkriva i da je ista osoba u posljednji trenutak odustala od toga.

Potomak jednog od najbližih suradnika Josipa Broza Tita, dostavio je Blicu tajni dokument, koji je za Titovog biografa Vladimira Dedijera, navodno pisao obavještajac Josip Kopinič. U tom dokumentu piše kako je Josif Staljin unajmio Titovog prijatelja Ivana Krajačića Stevu da ubije Broza u svibnju 1948. godine, no otkriva i da je Krajačić u posljednji trenutak odustao od svoje nakane.

Pročitajte i ovo Josip Broz Tito - 2 Povratak u prošlost Tko je pobijedio u koroni, Tito ili Tuđman? "Lijepo je, ali nema više posjetitelja kao nekada" Predsjednik Zoran Milanović STAVILI TITA UZ ČETNIKA Zoran Milanović o skandalu u Srbiji: ''Draža Mihailović je bio jedna obična budala''

Povod za likvidaciju Tita, naravno, bilo je njegovo odbijanje rezolucije Infrombiroa, a Krajačić je kao sovjetski obavještajac, dobio nalog od Staljina da "riješi" jugoslovenskog lidera, zbog izdaje.

U navedenom dokumentu postoji i posebno poglavlje naslovljeno "Tito oprašta grijehe Ivanu Krajačiću Stevi", gdje je detaljno opisan tijek događaja.

"Tito je imao informaciju da je Staljin dao nalog da ga Krajačić likvidira, ali u to nije mogao vjerovati. Zato je u svibnju 1948. došao u Zagreb i nakon privatnog ručka zamolio Stevu da se odvezu do Samobora. Krajačić je bio iznenađen, jer je Tito sam htio upravljati autom. Tito je zaustavio auto i rekao Stevi: "Izvrši svoj zadatak". Stevo je bio iznenađen, desnom rukom je izvadio pištolj, stavio ga do Tita, a iz drugog džepa dao je Titu depešu koju je dobio od Staljina da ga ubije", piše u dokumentu.

Međutim, mišljenja povjesničara su podjeljena oko ovakvog raspleta događaja, jer ne postoje materijalni dokazi da je Krajačić dobio nalog od Staljina da ubije Josipa Broza Tita. Postoji zapravo uvjerenje da je čitavu priču izmislio sam Krajačić u dogovoru sa sovjetskim obavještajnim službama, kako bi zadržao autoritet kod Broza.

Tito je nakon brojnih pokušaja atentata uputio i sam depešu Staljinu u kojoj mu je poručio da prestane slati agente da ga ubiju. "Bit ću prisiljen poslati jednog čovjeka u Moskvu i neće biti potrebno slati drugog", stoji navedeno u dokumentu, koji se nalazi u arhivu NKVD-a.

Nakon što je odbio rezoluciju Informbiroa, na Tita je, prema nekim povjesničarima, bilo do 30 neuspješnih pokušaja atentata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene