Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK je podigao pet optužnica protiv 45 osoba, među kojima su i 14 carinika i četvorica policajaca koje se tereti da su primali mito i zauzvrat na graničnim prijelazima u Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goranskoj županiji omogućavali nezakonit uvoz robe u Hrvatsku.


Među optuženima je i državni inspektor kojeg se tereti da je nakon obavljenog građevinskog inspekcijskog nadzora na jednom objektu u Opatiji primio novac kako bi dozvolio daljnje radove unatoč utvrđenim nepravilnostima.

USKOK je carinike i policajce optužio da su od ožujka 2010. do svibnja 2011. ostalim okrivljenicima omogućili da preko više graničnih prijelaza, uglavnom preko Macelja i manjih prijalaz u Zagorju, bez nadzora uvezu robu različitih vrsta i količina.

Otkriveni su u jednogodišnjoj tajnoj antikorupcijskoj akciji 'Carina' koja je početkom svibnja prošle godine rezultirala uhićenjima i pokretanjem istrage protiv čak 57 osoba, od kojih su osmorica jedno vrijeme proveli u istražnom zatvoru. Na početku istrage osumnjičene se teretilo za više od stotinu kaznenih djela, a bilo je osumnjičeno 16 carinika i šest policajaca.

Navodni 'mozak kriminalne operacije' bio je Milan Galac iz Zaboka, a korumpirane carinike i policajce, koje su USKOK-ovi istražitelji pratili duže vrijeme, odao je način života koji je bio daleko iznad mogućnosti koje su sebi mogli priuštiti od redovnih primanja.

Optuženima će se suditi na zagrebačkom Županijskom sudu zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i protuzakonito posredovanje. (Hina)

Vezani članci Ilustracija (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Udružili se i umanjivali PDV: Podignuta optužnica protiv šestorke koja je utajila 47,8 milijuna kuna Slika nije dostupna OŠTETILI PRORAČUN ZA 10.5 MIL. KUNA? Sumnja se da su podmitili policajca na granici