Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda predložio je da Europski parlament u rezoluciji o Hrvatskoj pozdravi posredništvo koje je predložila Europska komisija za rješavanje bilateralnog graničnog spora sa Slovenijom i da se zauzme za to da se posredništvo temelji na međunarodnom pravu i načelu pravičnosti, prema tekstu prijedloga u koji je Hina imala uvid.


Swoboda je podnio četiri amandmana na prijedlog rezolucije o Hrvatskoj o kojoj će se raspravljati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srijedu u Strasbourgu, a glasovati u četvrtak. Swoboda je djelomično uvažio prijedlog slovenskog zastupnika Jelka Kacina, koji je zatražio da se članak o potpori rješavanju slovensko-hrvatskog graničnog bilateralnog prijepora pred Međunarodnim sudom pravde zamijeni novim tekstom - o potpori posredništvu Europske komisije za rješavanje toga pitanja, a djelomično je preuzeo i članak koji je prihvaćen na Vanjskopolitičkom odboru EP-a na prijedlog njemačkog demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta.

Vezani članci Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi ulaze u narančastu zonu: "Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena" Slika nije dostupna 'Pahor ugrožava slovenski položaj'

Europski parlament 'podsjeća na neformalni dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog spora pred Međunarodni sud u Haagu, pozdravlja medijaciju koju je ponudila Komisija i zauzima stajalište da se ta medijacija treba temeljiti na međunarodnom pravu i načelu pravičnosti', stoji u amandmanu koji je podnio Swoboda. Vanjskopolitički odbor EP-a prihvatio je 21. siječnja prijedlog rezolucije o Hrvatskoj zajedno s amandmanom njemačkoga demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta u kojem se 'pozdravlja neformalan dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog prijepora pred Međunarodni sud pravde u Haagu i traži od obiju strana da provedu taj dogovor'.

>> Rehn: Hrvatska bi mogla završiti pregovore do kraja godine

>> Hrvatska prihvatila posredništvo EU i očekuje hitnu deblokadu pregovora

Kacin je predložio da se Posseltov amandman zamijeni sljedećim tekstom: 'Europski parlament pozdravlja inicijativu povjerenika Rehna za rješavanje graničnog prijepora; u tom kontekstu očekuje brz napredak u pristupnim pregovorima'. Povjerenik Rehn je danas prvi put rekao da se 'svako posredovanje mora temeljiti na međunarodnom pravu i sudskoj praksi', dok Swoboda u svom amandmanu predlaže da se ubaci i načelo pravičnosti, što Slovenija postavlja kao uvjet za odlazak pred Međunarodni sud pravde. Hoće li Swobodin amandman biti prihvaćen ovisit će o stajalištu najveće političke skupine u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke, koja do danas navečer još nije dogovorila svoju poziciju. Prema izvorima iz EPP-a, oni će vjerojatno pričekati rezultate sutrašnjeg sastanka povjerenika Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije. Zastupnik Posselt je podnio nekoliko amandmana, ali njihov sadržaj još nije objavljen.

Swoboda je predložio i dopunu članka iz prijedloga rezolucije koji je izglasan na Vanjskopolitičkom odboru u kojem se 'ističe da bilateralna pitanja ne bi trebala biti preprekom za pristupanje' i u kojem se traži od 'hrvatske Vlade i vlada susjednih zemalja da hitno riješe otvorena pitanja'. Prema Swobodinom amandmanu, bilateralna pitanja ne bi trebala biti preprekom 'za napredovanje u pristupnim pregovorima, pod uvjetom da se ti pregovori ne koriste za prejudiciranje konačnog rješenja takvih pitanja'. Slovenija blokira 11 poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima zbog toga što Hrvatska navodno u svojim dokumentima u pristupnom procesu prejudicira granicu. U jednom amandmanu Swoboda predlaže da Europski parlament pozdravi otvaranje na četiri hrvatska suda posebnih odjela koji će se baviti slučajevima korupcije i organiziranog kriminala.