Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda danas se, na kraju trodnevnog posjeta Hrvatskoj, sastao i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem prilikom čega su se dvojica dužnosnika složili da se mora učiniti sve kako bi Hrvatska pristupne pregovore s EU završila do kraja ove godine.


Swoboda je pritom naglasio ulogu Sabora i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, na čijem je čelu predsjednik najjače oporbene stranke.

Vezani članci Andrej Plenković Ipak ništa od nove runde pregovora o izbornom zakonu BiH? Komšić likuje: "Što je babi milo..." Premijer Andrej Plenković Plenković nakon novog kruga pregovora sa sindikatima: "Postignut je dogovor, diže se i osnovica za četiri posto"

"Duboko sam uvjeren da Nacionalni odbor mora intenzivirati rad i okupiti različite parlamentarne stranke, kako bi Hrvatska punom snagom krenula u EU", rekao je Swoboda, podsjetivši da će na čelu Nacionalnog odbora biti upravo Zoran Milanović.

Još jednom je naglasio potrebu stvaranja nacionalnog konsenzusa oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pri čemu je, ističe, važna uloga Vlade, ali i oporbe.

Obećao je da će učiniti sve što može na ubrzanju puta Hrvatske u EU, a u tome, kaže, Hrvatska već ima punu podršku europske mreže socijaldemokrata.

Milanović je pak poručio da "ne treba tražiti izlike i probleme tamo gdje ih nema".

"Mi znamo gdje su problemi, naročito kad je u pitanju funkcioniranje državnih institucija i pravosuđa", ustvrdio je Milanović.

Odgovarajući na optužbe premijera Ive Sanadera da SDP pozivom na referendum oko ulaska Hrvatske u NATO šteti nacionalnim interesima, Milanović je istaknuo da je "SDP za NATO bio puno prije Sanadera".

"Na toj poziciji smo i danas, ali razlikujemo se od HDZ-a po pitanju shvaćanja demokratske uloge građana u donošenju najvažnijih odluka", rekao je Milanović.

Objasnio je da SDP "građane tretira kao partnere, a ne kao protivnike, neprijatelje, kao nekoga komu se ne vjeruje ili u koga se sumnja".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju