Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Swoboda i Milanović: Učiniti sve da se pristupni pregovori završe do kraja godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda danas se, na kraju trodnevnog posjeta Hrvatskoj, sastao i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem prilikom čega su se dvojica dužnosnika složili da se mora učiniti sve kako bi Hrvatska pristupne pregovore s EU završila do kraja ove godine.

Swoboda je pritom naglasio ulogu Sabora i Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, na čijem je čelu predsjednik najjače oporbene stranke.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Slika nije dostupna Hannes Swoboda: 'Kraj pregovora s EU moguć 2010., a članstvo najranije 2012.'

"Duboko sam uvjeren da Nacionalni odbor mora intenzivirati rad i okupiti različite parlamentarne stranke, kako bi Hrvatska punom snagom krenula u EU", rekao je Swoboda, podsjetivši da će na čelu Nacionalnog odbora biti upravo Zoran Milanović.

Još jednom je naglasio potrebu stvaranja nacionalnog konsenzusa oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pri čemu je, ističe, važna uloga Vlade, ali i oporbe.

Obećao je da će učiniti sve što može na ubrzanju puta Hrvatske u EU, a u tome, kaže, Hrvatska već ima punu podršku europske mreže socijaldemokrata.

Milanović je pak poručio da "ne treba tražiti izlike i probleme tamo gdje ih nema".

"Mi znamo gdje su problemi, naročito kad je u pitanju funkcioniranje državnih institucija i pravosuđa", ustvrdio je Milanović.

Odgovarajući na optužbe premijera Ive Sanadera da SDP pozivom na referendum oko ulaska Hrvatske u NATO šteti nacionalnim interesima, Milanović je istaknuo da je "SDP za NATO bio puno prije Sanadera".

"Na toj poziciji smo i danas, ali razlikujemo se od HDZ-a po pitanju shvaćanja demokratske uloge građana u donošenju najvažnijih odluka", rekao je Milanović.

Objasnio je da SDP "građane tretira kao partnere, a ne kao protivnike, neprijatelje, kao nekoga komu se ne vjeruje ili u koga se sumnja".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene