Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako to promijeniti?

''Svoju kvalitetnu soju izvozemo van, a mi se hranimo jeftinom GMO''

Izvozimo soju, uvozimo GMO (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Izvozimo soju, uvozimo GMO (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Europa se suočava s manjkom vlastite soje, a čak tri četvrtine potreba namiruje uvozom genetski modificirane soje iz Sjeverne i Južne Amerike. Takvi proizvodi stižu i na hrvatsko tržište, iako je upravo soja naš drugi po redu izvozni prehrambeni proizvod. Na Danu polja u Osijeku, predstavljena je europska inicijativa kojom se to pokušava promijeniti.

Do žetve soje još je dva mjeseca. Mate Lešić iz Bošnjaka proširio je proizvodnju. Krenuli su s 20 hektara pa na više, a sada su došli do 80.

Pročitajte i ovo Požar u Brazilu, ilustracija (Foto: AFP) pravi razlog zbog kojeg gore pluća Zemlje Znantvenici tvrde: Iza požara u Amazoniji krije se međunarodna glad za govedinom i sojom Japanski ministar gospodarstva Hiroshige Seko, povjerencia EU za trgovinu Cecilia Malmstrom i američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer (Foto: AFP) Pregovori se nastavljaju EU uvezao 112% više soje iz SAD-a, ali trgovinski sporazum nije ni blizu

Proizvodnja soje u Hrvatskoj naglo je skočila. U zrnu je izvozimo, no gotov proizvod uvozimo.

''Mi svoju kvalitetnu soju proizvodimo, izvezemo van, netko se zdravo hrani, a mi uvezemo jeftinu sojinu sačmu i time se hranimo, znači jedemo GMO'', rekao je Miroslav Jurić, organizator non GMO proizvodnje.

Europa je preplavljena uvoznom GMO sojom iz prekooceanskih zemalja. Europske zemlje zbog toga su se okupile i obvezale na veću proizvodnju vlastite genetski nemodificirane soje.

''Dunav soja je međunarodno europsko udruženje koje ima više od 300 članica iz 20 europskih zemalja i koje se zalaže za podršku proizvođačima i promociji GMO ne modificiranoj soji u Europi'', kazala je Jovana Đisalov iz regionalnog centra Dunav soja.

U Hrvatskoj se projekt provodi uz pomoć osječkog Poljoprivrednog instituta i Poljoprivrednog fakulteta.

''U Europi ustvari nema dovoljnih količina soje. Mi u našoj proizvodnji soje gledano po površinama imamo stalnu tendenciju rasta i to je jedna od kultura koja omogućava povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača'', rekao je Krunoslav Zmaić, dekan poljoprivrednog fakulteta Osijek.

Rast proizvodnje potiče se i novčanim potporama, no nedostaje prerada. ''Mi još do sada nemamo u Republici Hrvatskoj preradbene kapacitete i to nam nedostaje, pozivam sve poljoprivrednike da i ovdje napravimo iskorak'', rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik. Jer zapadne zemlje, za genetski nemodificiranu soju i njezine proizvode, spremne su platiti veliku cijenu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene