Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta istraga

Svjetski mediji: Hrvatska na Euru prva na udaru zbog rasizma!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči finalne utakmice u skupini A Hrvatska je postala prva zemlja na Euru 2012. optužena za rasizam.

UEFA-ina disciplinska tijela, koja rade prekovremeno na nizu slučajeva vatrometa i bacanja baklji od strane navijača, otvoren je i postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog rasističkih pjesama navijača, te oponašanja zvukova majmuna i bacanja banane Mariju Balotelliju tijekom utakmice s Italijom, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene

Mreža Nogomet protiv rasizma u Europi (FARE), koja na svim utakmicama Euro 2012. ima po dva 'međunarodna promatrača' i usko surađuje s UEFA-om, u petak je tweetala da su njihovi promatrači zabilježili kako je između 300 i 500 hrvatskih navijača bilo uključeno u rasističko vrijeđanje talijanskog napadača.

'Hrvatsku za primjer nastrože kazniti'

Čelnici organizacije traže od Uefe najstrožu moguću kaznu za Hrvatsku zbog rasizma njenih navijača na utakmici s Italijom (hukanje Balotelliju i bacanje banana u teren). 'Uefa od Hrvatske mora napraviti primjer za druge, tako da je kazni najviše što može za rasizam njenih navijača na Euru', istaknuo je izvršni direktor Farea Piara Powar za Reuters i naglasio. 'Jasno je što nam treba - poruka s vrha, od nogometnih čelnika - neovisno o tome gdje se nalazimo i u kakvim se uvjetima igra turnir, neke su stvari prešle svaku mjeru!'

Podsjetimo, Hrvatski nogometni savez nalazi se pod službenom istragom Uefe zbog ponašanja dijela naše publike koja je rasistički vrijeđala Balotellija, te prekidala utakmicu pirotehnikom, a krovna europska nogometna kuća istražuje i navodno bacanje banane na teren.

Inače, jedini tko je vidio bananu je AFP-ov fotograf koji je snimio službenika kako je iznosi s terena. No, na fotografiji se ne vidi niti lice službenika niti je uopće moguće utvrditi o kojoj se utakmici radi. UEFA-ino disciplinsko tijelo će svoju odluku oko ovog slučaja objaviti u utorak.

'To da nas uefa namejrava kaznit vjerojatno zato što zaslužujemo, ne bi bili ni prva ni zadnja nacija koju će biti kažnjena. Mislim da je moguće na neki način izolirati one koji štete naciji. Govori se o rasističkoj hrvatskoj , to je pretejrano i nepošteno', kazao je Petar Skansi iz Ministarstva obrazovanja i sporta.

>> UEFA pokrenula službenu istragu o rasizmu hrvatskih navijača

O rasizmu inače svjetski mediji izvještavaju od prvog dana Eura. UEFA još istražuje izvještaje o navodnim rasističkim pjesmama tijekom utakmica Italija - Španjolska u Gdanjsku 10. lipnja te Rusija - Češka 8. lipnja u Wroclawu.

Hrvatska je kažnjena s 25.000 eura nakon što su navijači na teren bacili baklje i rakete na utakmici protiv Irske u Poznanju, a manje kazne su zbog sličnih prekršaja 'odrezane' i Njemačkoj i Portugalu.

'Apeliram na sve navijače da se ponašaju dostojanstveno i s poštovanjem i na stadionima i u gradovima', kazao je predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Inače, o cijelom slučaju izvijestili su brojni mediji. Uz agencijski Reuters, tu su i New York Times, Euro news, CNN i brjni drugi koji Hrvatsku spominju u kontekstu rasizma. Što se tiče izgrednika koji su otputovali na Euro, hrvatska policija kaže da je nemoćna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene