Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je korupcija u zemljema regije i dalje prisutnija nego u mnogim državama zapadne Europe, u novom izvješću Svjetske banke o borbi protiv korupcije navodi se kako je ona u Hrvatskoj znatno smanjena, osobito u carini.


Također se navodi kako su i ostale države u regiji uspjele znatno napredovati u suzbijanju korupcije. 

Vezani članci Ilustracija Ima li u Hrvatskoj više ubojstava i provala ili korupcije? Veliko policijsko izvješće donosi zanimljive detalje Provjereno: Kako se namještaju sudske presude? Ekskluzivna snimka: Priznao da je lagao na sudu kako bi Božidara Kalmetu učinio slobodnim čovjekom, u zamjenu za svoju slobodu

''Od 2002. tvrtke u većini država plaćaju mito manje i u relativno manjim iznosima te izjavljuju da je korupcija manji problem nego što je to bio slučaj u prošlosti'', komentira James Anderson, suautor i viši ekonomist u Regiji Europe i Središnje Azije Svjetske banke.

''Uobičajena pretpostavka da se korupcija postojano pogoršava više ne stoji'', ističe Anderson. 

Autori studije napominju kako veliku važnost u poticanju napora na borbu protiv korupcije ima cilj pristupanja Europskoj uniji. 

Napominju također kako je smanjenje podmićivanja u Hrvatskoj rezultat reformi. One se najviše oslanjaju na procjenu rizika i selektivniju reviziju. 

Hrvatska spada u skupinu država koje kombiniraju modernizaciju carinske uprave, institucionalnu reformu i povećanu transparentnost, te smanjuju vremena carinjenja na granici i podmićivanje carinskih službenika. 

Problem je i dalje korupcija u pravosuđu. Taj bi se problem učinkovitije riješio povećanjem plaća sudaca, uvođenjem kvalifikacijskih ispita, kaznenim gonjenjem korupcije u pravosuđu, te uvođenjem automatiziranog sustava upravljanja za poboljšanje učinkovitosti i transparentnosti. 

Iako su uvedene reforme zakona o nabavi u tom je segmentu napredak i dalje ograničen. 

''Jako vodstvo ključno je oružje u borbi protiv korupcije. Svaka zemlja koja je postigla mjerljiv napredak u smanjenju korupcije imala je jakog vođu koji je transparentnost i odgovornost učinio najvišim prioritetima", objašnjava Cheryl Gray, suautorica studije i direktorica sektora u Regiji Europe i Središnje Azije Svjetske banke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju