Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjetska banka: U padu korupcija u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je korupcija u zemljema regije i dalje prisutnija nego u mnogim državama zapadne Europe, u novom izvješću Svjetske banke o borbi protiv korupcije navodi se kako je ona u Hrvatskoj znatno smanjena, osobito u carini.

Također se navodi kako su i ostale države u regiji uspjele znatno napredovati u suzbijanju korupcije. 

Pročitajte i ovo Eric Dupond-Moretti - 1 Optužbe za sukob interesa FOTO/VIDEO Počelo suđenje bez presedana: Ministar pravosuđa pred sudom jer je maltretirao suce s kojima se sukobljavao dok je bio odvjetnik, a to je tek dio šire priče Uskok, ilustracija - 2 USKOK u akciji Ministra iznenadilo uhićenje, čekaju se i detalji uloge bivše HDZ-ove uzdanice. Oglasila se glavna državna odvjetnica: "Pitanje je kud će istraga dovesti"

''Od 2002. tvrtke u većini država plaćaju mito manje i u relativno manjim iznosima te izjavljuju da je korupcija manji problem nego što je to bio slučaj u prošlosti'', komentira James Anderson, suautor i viši ekonomist u Regiji Europe i Središnje Azije Svjetske banke.

''Uobičajena pretpostavka da se korupcija postojano pogoršava više ne stoji'', ističe Anderson. 

Autori studije napominju kako veliku važnost u poticanju napora na borbu protiv korupcije ima cilj pristupanja Europskoj uniji. 

Napominju također kako je smanjenje podmićivanja u Hrvatskoj rezultat reformi. One se najviše oslanjaju na procjenu rizika i selektivniju reviziju. 

Hrvatska spada u skupinu država koje kombiniraju modernizaciju carinske uprave, institucionalnu reformu i povećanu transparentnost, te smanjuju vremena carinjenja na granici i podmićivanje carinskih službenika. 

Problem je i dalje korupcija u pravosuđu. Taj bi se problem učinkovitije riješio povećanjem plaća sudaca, uvođenjem kvalifikacijskih ispita, kaznenim gonjenjem korupcije u pravosuđu, te uvođenjem automatiziranog sustava upravljanja za poboljšanje učinkovitosti i transparentnosti. 

Iako su uvedene reforme zakona o nabavi u tom je segmentu napredak i dalje ograničen. 

''Jako vodstvo ključno je oružje u borbi protiv korupcije. Svaka zemlja koja je postigla mjerljiv napredak u smanjenju korupcije imala je jakog vođu koji je transparentnost i odgovornost učinio najvišim prioritetima", objašnjava Cheryl Gray, suautorica studije i direktorica sektora u Regiji Europe i Središnje Azije Svjetske banke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene