Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjedokinja na suđenju generalima kaže da policija nije sprječavala zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šveđanka Laila Malm, nova svjedokinja tužiteljstva u postupku protiv trojice hrvatskih generala pred Haškim sudom, rekla je kako hrvatska policija nije činila ništa kako bi spriječila zločine nakon operacije Oluja, ali je obrana veći dio svjedočenja dovela u pitanje zbog njezina nedovoljnog poznavanja ustroja i načina rada policije odnosno hrvatskog zakonodavstva.

Malm je u vrijeme neposredno nakon Oluje bila djelatnica Civilne policije UN-a (UNCIVPOL) u sektoru Jug i u iskazu je svjedočila kako je tijekom ophodnji vidjela mnoštvo mrtvih osoba, ljude u vojničkim odorama kako pljačkju kuće i druge zločine, o čemu je njezin nadređeni obavještavao policiju u Gračacu, ali policija nije činila ništa, nije pokretala istrage i pokušavala utvrditi krivce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske! Slika nije dostupna Kanađanin na suđenju hrvatskim generalima ne zna strukturu hrvatskih snaga

Također je posvjedočila kako njoj i njezinom timu hrvatska policija nije dopustila ulazak u groblje u Gračacu, koje je oružana straža čuvala 24 sata na dan, zato što nisu imali potrebnu dozvolu.

Gregory Kehoe, odvjetnik generala Ante Gotovine, svjedokinju je pitao je li joj poznato kako je Hrvatska vojska nekoliko dana nakon Oluje razvojačila 70 tisuća vojnika i da osobe koje su u maskirnim odorama pljačkale kuće zapravo nisu bili vojnici, što je vidljivo i po tome što su stvari iznesene iz kuća utovarivali u civilna vozila s registracijskim oznakama ZD, a ne HV, na što je ona odgovorila niječno, kao i na pitanje da li bi mogla razlikovati civile u maskirnim odorama od pravih vojnika.

Malm je rekla i kako ne zna je li bilo kakvih policijskih istraga i o kojim je zločinima bila pokrenuta istraga.

Tomislav Kuzmanović, odvjetnik generala Mladena Markača, pitao je svjedokinju kakvu je obuku dobila prije nego što je došla za djelatnicu UNCIVPOL-a u Hrvatsku, na što je ona odgovorila kako je bila riječ o tjedan dana obuke u kojoj su im malo govorili o povijesti bivše Jugoslavije te ih učili kako da pišu izvješća, ali da danas zna kako su bili vrlo nepripremljeni za ono što ih čeka.

"Kad ste počeli raditi u CIVPOL-u, niste imali nikakvih saznanja o strukturi hrvatske policije i načinu rada, a ni o hrvatskom zakonodavstvu?", pitao je Kuzmanović.

"Da, to je točno", rekla je Malm, na što je Kuzmanović ukazao kako ona zato nije ni mogla znati je li hrvatska policija pokretala istrage, za koje zločine i protiv kojih ljudi, budući da po sporazumu između Hrvatske i UN-a o Civilnoj policiji hrvatska strana nije bila dužna izvješćivati UNCIVPOL o svojim djelatnostima.

Markačevu odvjetniku je svjedokinja rekla i kako nikad nije pitala osobe koje su odnosile stvari iz kuća zašto to čine, jer nikad nije razgovarala ni s jednom od njih.

Što se nemogućnosti njezinog tima da uđe na groblje tiče, Kehoe je od svjedokinje dobio priznanje kako je hrvatska policija čuvala groblje od svih koji nisu imali propusnice, dok na pitanje o tome je li 24-satno čuvanje groblja zapravo bio razborit potez hrvatske policije kojim se željelo spriječiti oštećivanje grobova i skrnavljenje groblja nije željela odgovoriti. 

U ponedjeljak je iskaz počeo davati još jedan svjedok tužiteljstva, Danac Soeren Liborius, nekadašnji operativni službenik i vođa tima Promatračke misije Europske zajednice (ECMM), koji je od srpnja do studenog 1995. bio raspoređen u Kninu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene