Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nastavku suđenja za aferu SMS svjedok Ivica Rebrina u četvrtak je potvrdio iskaz iz istrage u kojem je naveo kako mu je prvokrivljeni Franjo Varga rekao da ima dokumentaciju zbog koje će "pasti Vlada i da će se Tomislav Karamarko vratiti na vlast".


Svjedok, u čijoj je tvrtki Varga jedno vrijeme bio zaposlen, u iskazu na osječkom Županijskom sudu ustvrdio je kako mu je Varga rekao da poznaje Zdravka Mamića, da ga može upoznati s njim i pomoći mu u prodaji sportske opreme, čime se bavi njegova tvrtka.

Vezani članci Zlata Đurđević, profesorica kaznenog prava Profesorica kaznenog prava: "Nakon podizanja optužnice, kad je spis došao na sud, to je posve javan postupak" Slika nije dostupna Varga i Curić ne osjećaju se krivima. Na suđenju preslušani razgovori: "Sve briši, ne čujemo se do daljnjeg"

Iako se nije mogao sjetiti je li mu Varga rekao da za Mamića prisluškuje neke osobe, predočen mu je iskaz iz istrage u kojem je posvjedočio da mu je Varga rekao kako za Mamića prati i prisluškuje komunikaciju nekih osoba i da posjeduje opremu kojom to radi. Svjedok je potom potvrdio iskaz iz istrage.

Naveo je da mu je Varga jednom kazao kako ima opciju da se zaposli i kod bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i da će raditi nešto za Todorića, ali je pretpostavio da to izmišlja i nije mu vjerovao.

Svjedoku je predočen i iskaz iz istrage u kojem navodi kako mu je Varga rekao da se upoznao s Todorićem te da za njega radi isto što i za Mamića.

U istrazi je naveo kako mu je Varga rekao da ima neke poruke bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, vezano za aferu "Agrokor, da će pasti Vlada te da će srušiti Vladu i da će se potom Tomislav Karamarko vratiti na vlast, a na upit tužiteljstva potvrdio je da se sjeća toga razgovora i iskaza, iako je mislio da je Vargina priča nerealna i izmišljena.

Mamić Vargi kupovao informatičku opremu, mobitele, televizore, jacuzzi i automobil

Bivši zaposlenik NK-a Dinamo Bruno Hotko posvjedočio je kako ga je s Vargom upoznao Mamić, po čijem je nalogu Vargi odnosio novac i kupovao mu razne stvari - informatičku opremu, mobitele, televizore, jacuzzi i automobil.

Sjeća se da mu je Varga naknadno objašnjavao zašto mu je oprema potrebna, spominjući neke suce, da će im "ući u inboks i ostavljati neke poruke", ali da nije shvaćao o čemu se radi jer nije informatički obrazovan.

Napominje kako je od Varge dva puta preuzeo USB stick i potom ih predavao Mamiću. Tvrdi da mu Varga nije rekao što se nalazi na stickovima, ali se sjeća da mu je jednom rekao da će to što radi pomoći Mamiću u suđenju i da će ga izvući od kaznenog progona, "jer mu smještaju", spominjući bivše čelnike Uskoka Dinka Cvitana i Tamaru Laptoš.

Tužiteljstvo je svjedoka ispitivalo što znače SMS-ovi koje mu je slao Varga "Imamo ih!!!! Imamo Cvileta", "svastika, Cvitan, suci" "upao sam u još jedan", "zvat ću šefa sutra. Reci mu za Betinu i da o sucima imamo", "javi šefu, prva faza konačno gotova", "druga faza. Poruke i razgovori Cvitana. Izvučeno i u formatu za sud".

Svjedok je uglavnom odgovarao da se sjeća poruka, ali da nije razumio njihov kontekst i na što su se odnosile, već je njihov sadržaj prosljeđivao Zdravku Mamiću.

Okrivljeni Varga uložio je primjedbu na svjedokov iskaz smatrajući ga neistinitim.

Varga će tražiti snimke kamera iz međugorskog hotela u kojem je boravio Mamić

Supruga bivšeg načelnika osječko-baranjske policije Anka Mikulić posvjedočila je da poznaje Mamića. Rekla je da mu nije predavala nikakvu dokumentaciju, pa ni USB stickove na kojima bi se nalazila nekakva prepiska jer nije informatički pismena i ne zna njima rukovati.

Na Vargin upit je li joj poznato da hotel Regina u Međugorju, gdje je Mamić odsjeo nakon bijega iz Hrvatske, ima nadzorne kamere, kazala je kako ne zna gdje je taj hotel ni ima li nadzorne kamere, a Varga je najavio da će predložiti da sud zatraži snimke.

Bivši načelnik Darinko Mikulić rekao je kako mu nije poznato je li njegova supruga komunicirala s Mamićem, a na Vargin upit ustvrdio je kako ne zna je li u kolovozu ili rujnu 2018. bio u Međugorju, ali da je porijeklom iz Hercegovine te da tamo često putuje.

Na današnjoj raspravi nije svjedočio bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, koji se opravdao suđenjem na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu je optuženik. Nova ročišta zakazana su za 5. i 6. listopada.

Tužiteljstvo tvrdi da je Varga od sredine 2017. do 20. rujna 2018. izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Hrvatskoj.

To je navodno radio u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja na suđenju koje se pred osječkim Županijskim sudom vodilo protiv Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje povodom Europskog uhidbenog naloga protiv Ivice Todorića pred sudom u Velikoj Britaniji.

Curić je uhićen 26. rujna 2018. u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna te godine telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju