Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za ratni zločin

Svjedok potvrdio mučenje muškaraca u civilu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšem pripadniku teritorijalne obrane Velike Peratovice 49-godišnjem Bori Trbojeviću iz Beške za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u općini Grubišnu Polju u Hrvatskoj 1991. nastavljeno je saslušanjem svjedoka pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Bora Rekić iz srbijanskog mjesta Ripnja, pozvan kao svjedok suda, kazao je da je u vrijeme događaja za koje se tereti optuženik i nekoliko mjeseci nakon toga bio čuvar u zatvoru u podrumu osnovne škole u Velikoj Peratovici. Kazao je da ga je na to mjesto imenovao Trbojević, te posvjedočio da su ondje bili mučeni muškarci u civilu koji su bili uhićeni i u skupinama dovođeni u zatvor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac"

Optužnica, koju je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podignulo 21. srpnja 2008., tereti Trbojevića da je, kao pripadnik 'Bilogorskog odreda' u sastavu Teritorijalne odbrane Velike Peratovice, u tom selu i u selu Topolovici sudjelovao u napadu na hrvatsko civilno stanovništvo, u uzimanju i zatvaranju talaca, njihovu mučenju, nečovječnu postupanju i ubojstvu pet civila.

Događaji u Topolovici i Velikoj Peratovici, koji se Trbojeviću stavljaju na teret, bili su predmet kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Bjelovaru 1993., koji ga je u odsutnosti osudio na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je 'slučaj Trbojević' srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina.

Suđenje za ratni zločin u predmetu 'Velika Peratovica' počelo je 26. rujna 2008., a Trbojević je tada zanijekao tvrdnje u optužnici. Proces je nastavljen saslušavanjem svjedoka 16. i 17. listopada te 11. studenog. Suđenje se nastavlja 9. ožujka 2009.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene