Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolovao od kronične bolesti

Treća žrtva svinjske gripe je muškarac koji je bio cijepljen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' u Zagrebu prekjučer je umrla još jedna osoba od posljedica gripe.

Riječ je o 46-godišnjem muškarcu koji je bolovao od kronične bolesti, doznaje se u danas u Klinici. Dosad je tako od gripe umrlo troje ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz Siska bio prebačen u Zagreb Četvrta žrtva: 33-godišnjak izvan rizične skupine! Slika nije dostupna Pacijentica s kroničnom bolešću Slovenija: Prva žrtva svinjske gripe

Ravnatelj bolnice dr. Fran Mihaljević potvrdio je da je muškarac bio cijepljen i to prije mjesec dana. O razlozima zbog kojih umrli muškarac nije stvorio antitijela za zaštitu od gripe liječnici za sada uglavnom nagađaju, no moguće je da je pacijent imao nedijagnosticiranu bolest krvi.

'Naime, imao je jako visoko odstupanje u broju crvenih krvnih zrnaca od normale, što može upućivati na leukemiju. A to može biti razlog što njegov imunološki sustav nije nakon cijepljenja razvio zaštitne mehanizme od virusa gripe A H1N1' rekao je prof. Beus za Večernji list.

Na intenzivnom skrbi u Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' trenutačno je četvero oboljelih s upalom pluća kao posljedicom gripe, od kojih su dvije bolesnice priključene na respirator.

Prema posljednjim podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je dosad klinički potvrđeno 376 slučajeva gripe, a s terena su stigli podatci o 500-njak oboljelih iako je stvarni broj znatno veći, kaže je epidemiolog dr. Bernard Kaić.

Muškarac u Splitu s teškom upalom pluća

Jedan kritičan slučaj zabilježen je u Splitu kod 43-godišnjeg muškarca. 'On boluje od obostrane upale pluća. Razbolio se još prije šest, sedam dana i javio se svom liječniku koji ga je poslao u Kliniku za infektologiju. Sada se nalazi na intenzivnoj u splitskom KBC-u', rekla je za Dnevnik.hr dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo.

Klišmanić je dodala da je muškarac u teškom stanju. Broj oboljelih i dalje raste pa se vrhunac epidemije očekuje za nekoliko tjedana. (A.E/H)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene