Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi hrvatski državljani ubuduće će moći izaći na državni referendum, bez obzira imaju li prebivalište u Hrvatskoj i žive li u njoj, odlučio je danas Ustavni sud.


Ustavni suci jednoglasno su ukinuli dio odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o referendumu iz 2001. kojom je bilo propisano da na državnom referendumu pravo sudjelovanja imaju hrvatski državljani koji imaju prebivalište i bez prekida prebivaju u Hrvatskoj najmanje godinu dana prije održavanja referenduma.

Vezani članci Slika nije dostupna MVPEI potvrdio: Na otetom iranskom brodu nema državljana RH Slika nije dostupna MORH: Hrvatski državljani na Haitiju su dobro

Ocijenjeno je da je ta odredba neustavna jer je dovodila do
nejednakosti građana pred zakonom, odnosno lišila je prava
sudjelovanja na referendumu hrvatske državljane koji nemaju
prebivalište u Hrvatskoj. Ukinutom odredbom pravila se razlika i među državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, jer je propisan i dodatni uvjet da se najmanje godinu dana prije referenduma neprekidno mora živjeti u Hrvatskoj.

Ustavni suci su zaključili da po Ustavom svi hrvatski državljani
imaju pravo na sudjelovanje na referendumu, bez obzira gdje imaju prebivalište, te da se to pravo može ograničiti jedino Ustavom, a ne zakonima.

Kao neustavna ukinuta je i odredba Poslovnika Hrvatskog sabora po kojoj je parlament mogao odrediti potrebnu većinu za donošenje akata. Naime, po ocjeni ustavnih sudaca, jedino se Ustavom, a ne nekim drugim propisom može propisati kojom većinom će se donositi odluke.