Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švicarska mora ratificirati protokol kojim se sporazum o slobodi kretanja između Švicarske i EU-a proširuje i na Hrvatsku prije 9. veljače 2017., izjavio je švicarski predsjednik Johann Schneider-Ammann, a prenio je u četvrtak portal swissinfo, što će Hrvatima omogućiti da pod jednakim uvjetima kao i ostali građani EU-a rade u Švicarskoj.


"Švicarska mora ratificirati taj protokol prije 9. veljače 2017.", rekao je predsjednik Johann Schneider Ammann dodavši da je "jasno da nema vremena za gubljenje".

Vezani članci Vlak u Švicarskoj, ilustracija Švicarski vlakovi vozit će samo do granice s Italijom: "Njihovi zahtjevi i sigurnosne mjere su nam preveliki" Nizozemska granična policija, ilustracija (Foto: AFP) Nizozemska ukida ograničenja za hrvatske radnike

Prema odredbama švicarskog ustavnog amandmana o imigracijskim kvotama, švicarska vlada ima rok od tri godine od referenduma održanog 9. veljače 2014. da donese zakone i ponovno ispregovara i prilagodi međunarodne sporazume. Švicarska je bila obvezna potpisati protokol otkako je Hrvatska postala članica EU-a 2013. godine, no odbila je to učiniti nakon referenduma 2014. na kojem su Švicarci glasovali za uvođenje kvota radnicima iz Europske unije. Konačno ga je potpisala u ožujku ove godine, ali ga još mora ratificirati švicarski savezni parlament.

Ratifikacija tog protokola omogućit će Hrvatima da pod jednakim uvjetima kao i ostali građani EU-a rade u Švicarskoj.

Zbog diskriminiranog položaja u kojem se Hrvatska našla, Europska komisija stala je u zaštitu RH te zaprijetila Švicarskoj da će joj uskratiti pristup nekim europskim programima financiranja.

"Ne možemo si više priuštiti da ne igramo u Ligi prvaka i da nismo potpuno uključeni u istraživački program Obzor 2020", rekao je u intervjuu Schneider Ammann švicarskom dnevnom listu Neue Zuercher Zeitung, referirajući se na to da je Švicarska nije uključena u financijski plan ovog istraživačkog projekta zbog izostanka ratifikacije protokola kojim se sporazum o slobodi kretanja između Švicarske i EU-a proširuje i na Hrvatsku.

Odluka o uključivanju Hrvatske u dogovor o slobodnom kretanju ići će dalje bez obzira na odnose Švicarske i Europske unije u budućnosti, rekao je .

Schneider Ammann predviđa zastoje u postizanju dogovora s EU oko švicarske odluke iz veljače 2014. da ograniči useljavanje iz država članica EU, kojem je rok također 9. veljače.

Iako Švicarska nije država članica, ako ne dođe do dogovora o imigraciji, u pitanje bi moglo doći niz bilateralnih dogovora između nje i Europske unije.

Švicarski građani na referendumu u veljači 2014. s 50,3 posto odlučili su podržati restrikciju imigracije koja zahtijeva ponovne pregovore o dogovoru s EU-om.

"Otežali smo si stvari 9. veljače 2014.", smatra Schneider Ammann, no dodaje kako u švicarskom ustavu postoje procedure koje dopuštaju odgodu rokova usprkos rezultatima referenduma.

"Vjerojatno nećemo imati izbora i uzet ćemo to u obzir", rekao je, dodavši kako nije izgledno da će se dogovor postići ovog ljeta.

Švicarska i EU stavili su svoj dogovor na čekanje zbog britanskog referenduma o ostanku u EU koji će se održati 23. lipnja.

"U interesu EU-a je da normalizira odnose sa Švicarskom", zaključuje švicarski predsjednik. (Hina)