Sindikati, ali i oporbeni zastupnici pozivaju Vladu da krene s konkretnim prijedlozima jer gotovo dva mjeseca od konstituiranja Sabora na dnevnom redu su samo izvješća iz 2014. godine.


Prepucavanje oko Drugog svjetskog rata i neprimjerena retorika u drugi plan su stavili reforme koje je ova Vlada još od izbora isticala kao najvažnije. Sindikati, ali i oporbeni zastupnici pozivaju Vladu da krene s konkretnim prijedlozima jer gotovo dva mjeseca od konstituiranja Sabora na dnevnom redu su samo izvješća iz 2014. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna HRVATSKA NAKON PADA VLADE Što kažu građani - tko je krivac i kako riješiti krizu? Slika nije dostupna Afera Konzultantica: Evo kako je počela najveća politička kriza u Hrvatskoj!

Od izbora 8. studenog prošle godine svakodnevno su ponavljali: 'Mi inzistiramo na prijedlozima stručnih reformi', 'Nama je u cilju idućih tjedan dana usuglašavati reforme', 'Mi se sigurno nećemo baviti foteljama', tako je govorio čelnik MOST-a Božo Petrov, a koalicijski kolega Tomislav Karamarko naglašavao je: 'Mi ne samo da smo za reforme, mi smo ih već i pripremili', 'Želimo načiniti korijenite reforme', 'Izborni pobjednik mora voditi reforme'...

Gdje su te reforme - pita HNS. Dnevni red u Saboru zatrpan je jedino izvješćima iz 2014. godine.

'Bilo je rečeno da se slaže jedan popis od 100 najvažnijih pitanja koja će se riješiti. Nažalost, kad su kolege iz Mosta u pitanju jedine reforme koje sam ja vidio ovih dana su opremanje ureda u Hrvatskome saboru', rekao je HNS-ov Goran Beus Richembergh.

SDP je poslao prvi zakonski prijedlog u proceduru. Bivši predsjednik Vlade poručuje Tihomiru Oreškoviću.

'Da prione sastavljanju proračuna, zakone ćemo pisati mi, pa ako ih prihvati u redu, ako ne ne, pa Vlade još nema, nema zamjenika, pomoćnika, ministri nemaju nikakvu autonomiju, moji su možda imali preveliku i svako veliku to bih i ponovio, nemamo Vladu, to je hrvatski problem', naglasio je bivši premijer i predsjednik SDP-a, Zoran Milanović.

Prvi potpredsjednik vlade uzvraća.

'Reforme kreću, mi imamo sve pripremljeno za reforme, priprema se i proračun i ljudi koji će investirati', rekao je potpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko.

Umjesto o proračunu, poljoprivredi, drvnoj industriji, PDV-u, poručuje sindikalist Ozren Matijašević, političarima su puna usta Drugog svjetskog rata i huliganske retorike i to treba presjeći. Ipak, prije konkretnih reformi, traži smjenu ministra gospodarstva. U njega kaže, nema povjerenja zbog nezakonitog raspolaganja tuđom imovinom u aferi stiropor.

'Ako predsjednik Vlade ne postupi po ovom zahtjevu danas se upućuje zahtjev svim parlamentarnim strankama da otvore raspravu hitno u Hrvatskom saboru o povjerenju ministru', kazao je Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Ministar poljoprivrede kao prioritetnu reformu najavljuje zemljišnu. U Hrvatskoj je 750 tisuća hektara neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta. Posao, kaže, nije ni lagan, ni moguć u jednom mandatu.

'Puno je problema povezano s tim, od rješavanja imovinsko pravnih, preko uređenja poljoprivrednog prostora, preko komasacija, navodnjavanja, izgradnje puteva to su sve projekti koji će dugo trajati', napominje ministar poljoprivrede Davor Romić.

Saborski odbori raspravljat će o izmjeni zakona o strateškim investicijama, i zakonu o upravljaju državnom imovinom koji prošli tjedan na odboru za ustav nije prošao jer je rezultat glasovanja bio neriješen budući da je dio zastupnika, većinom iz redova vladajućih, izostao sa sjednice.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju