Sveučilište u Zagrebu slavi 350 godina! Osnovano je još u 17. stoljeću, a iznjedrilo je brojne velike umove kroz povijest.

Galerija Pozicije Sveučilišta u Zagrebu na svjetskim rang listama (Foto: Dnevnik.hr) Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Najstarije sveučilište u Hrvatskoj, ono Zagrebačko, slavi 350. godišnjicu utemeljenja. Simbolično je izvješena zastava s Kninske tvrđave. S vrha zgrade spuštena je - ručno i predano.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković odgovorio Milanoviću oko slučaja Kinder: ''Ljudi nisu lopte'' Andrej Plenković Plenković za Dnevnik Nove TV otkrio zna li cijene na tržnicama i radi li zimnicu: "U smislu da pripremamo tegle?"

Rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras rekao je kako je zastava simbol slobode i neovisnosti. "Sveučilište u Zagrebu u svojoj je dugoj tradiciji uvijek bilo simbol slobode, znanja, tolerancije i ljubavi prema domovini", napominje Boras.

U 350 godina, Sveučilište je iznjedrilo brojne poznate znanstvenike poput svjetski poznatih Ivana Đikića i Igora Štagljara.

Na Timesovoj listi 2019. godine Sveučilište u Zagrebu rangirano je između 801. i 1000. mjesta. Nešto bolje Sveučilište stoji na Šangajskoj listi, gdje je smješteno među 500 najboljih svjetskih sveučilišta.

Rektor - ponosan. "A i u Europi je među jako visokom broju i najkvalitetnijim sveučilištima. Naravno da bismo mogli i bolje kad bi bilo bolje financiranje", uvjeren je Boras.

Sveučilište broji 74 tisuće studenata na 34 fakulteta. Mnogo njih za vrijeme studija živi u nekom od 4 studentska naselja u Zagrebu. Studenti su Sveučilištem uglavnom zadovoljni.

"Kompletna smještaj, hrana, situacija koja se dešava ništa nije prenapučeno, sveukupna situacija se može nazvati pozitivnom", kaže Bartol s Fakulteta političkih znanosti.

"Općenito sam zadovoljna, nemam zašto ne biti, sve je nekako po planu, sve je uredno", kaže Petra, studentica PMF-a.

A bolje može biti po pitanju upisnih kvota još uvijek nisu usklađene s potrebama tržišta rada.

Nedostaje mjesta na fakultetima deficitarnih zanimanja, poput logopedije, a kvote je ove godine povećala ekonomija.

Rektor ipak ističe kako je prioritetni cilj dostupnost obrazovanja kako u Hrvatskoj tako i u Europi.

Na središnju proslavu u dvorani Vatroslava Lisinskog stigli su brojni visoki uzvanici. Gotovo cijeli državni vrh došao je proslaviti velikih 350 te odati počast Sveučilištu s dugom tradicijom.

Ovdje su predsjednica, premijer, brojni ministri, rektor zagrebačkog sveučilišta, gradonačelnik Zagreba.

Mnogi od njih i sami su bili studenti Zagrebačkog sveučilišta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju