Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Središnja proslava

350 godina postojanja: "Sveučilište u Zagrebu u svojoj je dugoj tradiciji uvijek bilo simbol slobode, znanja, tolerancije i ljubavi"

Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pozicije Sveučilišta u Zagrebu na svjetskim rang listama (Foto: Dnevnik.hr) Pozicije Sveučilišta u Zagrebu na svjetskim rang listama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sveučilište u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Sveučilište u Zagrebu slavi 350 godina! Osnovano je još u 17. stoljeću, a iznjedrilo je brojne velike umove kroz povijest.

Najstarije sveučilište u Hrvatskoj, ono Zagrebačko, slavi 350. godišnjicu utemeljenja. Simbolično je izvješena zastava s Kninske tvrđave. S vrha zgrade spuštena je - ručno i predano.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

Rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras rekao je kako je zastava simbol slobode i neovisnosti. "Sveučilište u Zagrebu u svojoj je dugoj tradiciji uvijek bilo simbol slobode, znanja, tolerancije i ljubavi prema domovini", napominje Boras.

U 350 godina, Sveučilište je iznjedrilo brojne poznate znanstvenike poput svjetski poznatih Ivana Đikića i Igora Štagljara.

Na Timesovoj listi 2019. godine Sveučilište u Zagrebu rangirano je između 801. i 1000. mjesta. Nešto bolje Sveučilište stoji na Šangajskoj listi, gdje je smješteno među 500 najboljih svjetskih sveučilišta.

Rektor - ponosan. "A i u Europi je među jako visokom broju i najkvalitetnijim sveučilištima. Naravno da bismo mogli i bolje kad bi bilo bolje financiranje", uvjeren je Boras.

Sveučilište broji 74 tisuće studenata na 34 fakulteta. Mnogo njih za vrijeme studija živi u nekom od 4 studentska naselja u Zagrebu. Studenti su Sveučilištem uglavnom zadovoljni.

"Kompletna smještaj, hrana, situacija koja se dešava ništa nije prenapučeno, sveukupna situacija se može nazvati pozitivnom", kaže Bartol s Fakulteta političkih znanosti.

"Općenito sam zadovoljna, nemam zašto ne biti, sve je nekako po planu, sve je uredno", kaže Petra, studentica PMF-a.

A bolje može biti po pitanju upisnih kvota još uvijek nisu usklađene s potrebama tržišta rada.

Nedostaje mjesta na fakultetima deficitarnih zanimanja, poput logopedije, a kvote je ove godine povećala ekonomija.

Rektor ipak ističe kako je prioritetni cilj dostupnost obrazovanja kako u Hrvatskoj tako i u Europi.

Na središnju proslavu u dvorani Vatroslava Lisinskog stigli su brojni visoki uzvanici. Gotovo cijeli državni vrh došao je proslaviti velikih 350 te odati počast Sveučilištu s dugom tradicijom.

Ovdje su predsjednica, premijer, brojni ministri, rektor zagrebačkog sveučilišta, gradonačelnik Zagreba.

Mnogi od njih i sami su bili studenti Zagrebačkog sveučilišta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene