Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sajam privukao posjetitelje

Sveta Helena vratila se u prošlost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Svetoj Heleni se do povijesti itekako drži. Već četvrtu godinu zaredom grad se nakratko vraća u srednji vijek.

Mjesto nedaleko od Zagreba, Sveta Helena danas je bilo pod opsadom. Ovaj put ne Turaka, već Svetoivanskih vitezova. Glavno osvajačko oružje u davna je vremena bio drveni katapult. 'Oni su bili vrlo veliki, mogli su bacati kamene gromade teške po nekoliko stotina kilograma. Naravno, to je nemoguće danas napraviti, jer takvi katapulti su se radili samo na mjestu opsade', rekao je Mladen Houška, iz Svetoivanskih vitezova. Pomno uvježbani prizori privukli su i brojne posjetitelje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na trasi Slavonike otkriveno srednjovjekovno naselje Slika nije dostupna Srednji vijek na Sljemenu

U borbama se nitko, pa ni djevojke neće ozlijediti, ali samo zbog visokog stupnja obuke i snage. Dobar je osjećaj, kažu iz svakodnevnog života 'pobjeći' barem nakratko u ruho srednjovjekovnih junaka. Osim borbi iskusnih vitezova, na sajmu su i oni najmlađi prisezali na čuvanje svoga grada. Putovanje u prošlost nije samo turistička atrakcija nego i sjajan način čuvanja povijesne tradicije. Ako ne znaš odakle si, nećeš znati ni kamo ideš, poručuju naši sugovornici u srednjovjekovnim odorama.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene