Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prerušili ga u pilota

Osumnjičeni za šverc oružjem kojeg su vojni piloti prevezli helikopterom na ispitivanju kod suca istrage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što ga je policija jučer opet privela, muškarca osumnjičenog za šverc oružjem, u subotu ujutro priveli su na ispitivanje sucu istrage.

Muškarac (36) osumnjičen za švercanje oružjem u helikopteru hrvatske vojske u subotu ujutro priveden je na ispitivanje Županijskom državnom odvjetništvu, doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić

Pročitajte i ovo Općinski kazneni sud u Zagrebu Nasilje Stigla presuda: Djelatnik MORH-a udario izvanbračnu suprugu nakon čega je glavom lupila u štok Hrvatska vojska, ilustracija - 2 tragedija u Velikoj Gorici Tijekom vježbe preminuo vojnik Hrvatske vojske

Prije dva tjedna bio je kod suca istrage, ali je pušten na slobodu uz mjere opreza, iako je državno odvjetništvo zatražilo određivanje istražnog zatvora.

Piloti su 36-godišnjeg muškarca kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružjem prije dva mjeseca prerušili u odoru vojnog pilota te ga iz vojne baze u Zemuniku prevezli helikopterom. Let je bio zakazan u sklopu planiranih vojnih zadaća, kako je doznao Dnevnik Nove TV.

Policija je dosad u ovoj aferi prijavila ukupno šestero ljudi: trojicu pilota, švercera i još dvojicu muškaraca. Uz tri pilota i švercera oružjem, policija je u četvrtak podnijela prijave protiv još dvojice civila. Zadarska policija potvrdila je podnošenje prijave protiv muškaraca u dobi od 46 i 52 godine, koji se povezuju sa švercerom kojeg su vojnici prevozili.

Krstičević: "Jedina velika afera u MORH-u je ona s MIG-ovima"

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je u subotu u Zagrebu kako je jedina velika afera u Ministarstvu obrane bila ona s MIG-ovima koja se dogodila u mandatu bivše Vlade pridruživši se u tom stajalištu hrvatskoj predsjednici.

Komentirajući aktualna događanja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu vezana uz odgovornost za šverc oružja, Krstičević je rekao kako se neće dopustiti da pojedinci naštete ugledu Hrvatske vojske u cjelini.

"Hrvatska vojska će pobijediti i ovu situaciju i iz ovoga izaći još jača i snažnija. Naši piloti su časni ljudi i tako će i ostati i nećemo dopustiti da pojedinci naštete ugledu Hrvatske vojske u cjelini. U utorak ćemo riješiti ovu situaciju i idemo dalje u jačanje našeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", rekao je te ponovno osudio nevojničko ponašanje pojedinaca.

Rekao je i da je taj slučaj otkrila država, vojna i civilna policija koje su koordinirano radile i otkrile nečasne radnje te da je osnovano povjerenstvo koje mora sustavno i odgovorno utvrditi sve činjenice.

"Pojedinci će biti sankcionirani, utvrdit ćemo zapovjednu odgovornost, a za ostalo su nadležni sudovi“, proučio je Krstičević.

Na štandu na Cvjetnom trgu gdje je dao potpis potpore za predsjedničku kandidaturu HDZ-ovoj kandidatkinji i aktulanoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, Krstičević ustvrdio je kako je jedina velika afera u Ministarstvu obrane bila ona s MIG-ovima, koja se dogodila u mandatu bivše Vlade, kada je učinjena ogromna šteta - potrošeni su novci, a avioni ne lete.

Na prozivke Zorana Milanovića o odgovornosti za slučaj šverca oružja, za koji se sumnjiče i pripadnici Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, predsjednica Grabar-Kitarović jučer je također rekla da je jedina velika afera u Oružanim snagama ona s MIG-ovima 2013. koji su išli na popravak u Ukrajinu.

"MIG-ovi su došli u dijelovima, a kad su sastavljeni, utvrđeno je da papirologija ne odgovara onome što je isporučeno. Na cijeli posao potrošeno je više od 170 milijuna kuna", rekla je jučer predsjednica.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako će odgovorni biti sankcionirani. 

"Da ste vi ministar ni vi ne biste znali tko vam ulazi u bazu. To je hijerarhijska odgovornost. To će se riješavati i to munjevito", kazao je Plenković, a na pitanje kako će partneri gledati na aferu, rekao je: "Pa nije nam baš to drago. Ali što će saf partneri? Dogodilo se, popravit ćemo". (Hina/A.T.)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene