Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poslije objave Naftne industrije Srbije (NIS) da će zatražiti povrat imovine te tvrtke u Hrvatskoj, inicijativi se namjeravaju pridružiti i druge državne tvrtke u Srbiji, objavio je novosadski "Građanski list" (GL).


Predstavnik Sindikata Elektroprivrede Srbije (EPS) Miodrag Ranković potvrdio je za GL da je to poduzeće pokrenulo akciju povrata imovine, ali bi, kako kaže Ranković, "bilo mnogo bolje kada bi se u tom povodu sva javna poduzeća udružila".

Vezani članci Slika nije dostupna Kad Vlada zaprijeti svi se prave da je problem riješen Slika nije dostupna 'Javna poduzeća nisu kriminalne organizacije'

"EPS također ima odmarališta u Makarskoj i Rovinju pa bi najbolje bilo da koordiniramo sva javna poduzeća", kaže Ranković.

Sličnog je mišljenja i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Milenko Smiljanić, koji za GL navodi da bi "poduzeća od Vlade Srbije trebala tražiti pokretanje proces povrata imovine, a da bi čitav posao mogli voditi sindikati".

On kaže da srbijanska javna poduzeća imaju velik broj odmarališta u Hrvatskoj, među ostalim na Braču, Lošinju, u Biogradu na moru, Šibeniku i Zadru, i da je vrijednost tih objekata oko 200 milijuna eura.

S druge strane, potpredsjednik Sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković upozorava na to da je proces sukcesije, na koju se poziva NIS, "dvosmjeran" i da će u tom slučaju biti neophodno vratiti imovinu hrvatskih tvrtki koje su preuzete za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

NIS je 17. travnja tražio od Vlade Srbije suglasnost za pokretanje postupka povrata imovine te kompanije u Hrvatskoj na temelju Sporazuma o sukcesiji SFRJ, odnosno Aneksa G toga dokumenta.