Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmah prijaviti

Sve više slučajeva: Koji su razlozi zbog kojih djeca bježe od kuće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvih pet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je prijavljen nestanak 348 maloljetnika, a samo troje nije pronađeno. Iako su brojke iznad europskog prosjeka, policija nije zadovoljna.

Ana je estala prije gotovo četiri mjeseca, a policija je još uvijek traži. Ima samo 16 godina. Njezina je majka na rubu je snaga. 'Molila bi Anu da se vrati kući. Od tog dana za nas strašno. Strašno. Ne znam kuda se okrenuti, koga pitati, kuda ići. Svuda nalazim samo: 'ne znamo ništa', 'kad budemo znali', 'budemo se javili', kazala je Katarina Belić, majka nestale djevojke.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Objavljene najnovije informacije FOTO Oglasila se austrijska policija: ''Razjašnjen je identitet osoba...'' Ivanka Baketarić Kraj potrage Policija pronašla nestalu ženu

Majka Katarina priznaje - njezina kći upala je u loše društvo, počela se problematično ponašati i nije više željela živjeti s obitelji. Centar za socijalnu skrb uz suglasnost majke pronašao je udomiteljicu, ali Ana je i od nje pobjegla.

'Zbog utvrđenih propusta u radu udomiteljice, za istu je doneseno nepravomoćno rješenje o oduzimanju dozvole za bavljenje udomiteljstvom. Utvrđeni propusti odnosili su se na nesuradnju udomiteljice sa majkom, vezano uz skrb i odgoj maloljetnice, kao i utvrđene nesuradnje sa djelatnicima Centra', stoji u priopćenju Centra za socijalnu skrb.

>>
FOTO: Jeste li ih vidjeli?

Ana je samo jedna od 80ero djece koja su trenutačno u policijskoj evidenciji nestalih osoba. Glavni razlog bijega djece od kuće su avanturizam, problemi u obitelji, bunt, neuspjeh u školi, nesretne obitelji ili bolest. Većina djece pronađe se u prvih tjedan dana, nažalost - neka djeca više se nikad ne vrate. 'Primarna i najvažnija je uloga policije. To moramo ponoviti - policija ima ključnu ulogu u tome', kazala je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Ministar stoga apelira - najvažnije je nestanak prijaviti odmah. 'Nema potrebe čekanja i budite sigurni da će policija što joj se prije prijavi počet slijediti, naravno, one tragove koji su važni', kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

U svim europskim zemljama danas je pogledan upravo spot s ciljem apela na problem nestanka djece. Hrvatska je danas dobila i jedinstveni telefonski broj 116.000 - za prijavu nestanka djeteta, ali i kao pomoć djeci i roditeljima bilo gdje u Europi.

'Ovaj broj je nacionalan na području Europske unije, ima ga 28 zemalja, a s obzirom da je jedinstven, onda očekujemo da svi koji posjećuju, koji su ostali stanovnici Europske Unije, u slučaju da im dijete nestane na području Hrvatske, da će znati da je 116000 nacionalni telefon koji će nazvati', kazao je predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.

Majka nestale Ane moli se za samo jedno. 'Molim sve dobre ljude da mi pomognu ako nešto znaju, neka jave. Neka ju svrate na pravi put, ovo nije dobro. Ovo je prestrašno. Ne želim to nikome', kazala je Katarina. Vrijeme prolazi. Ane još uvijek nema. Gotovo 4 mjeseca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene