Obavijesti Pretražite Navigacija
SVI SU NA GUBITKU

Stručnjaci zabrinuti, Lovrinović rekao zbog čega mu je 'žao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne smiruje se bura oko prijedloga Mostovca Ivana Lovrinovića da se zamrznu uplate u drugi mirovinski stup u koji građani uplate više od 5 milijardi kuna na godinu.

Nekoliko uglednih domaćih ekonomista i pravnika pokrenuli su peticiju na internetu i skupili oko 700 potpisa. Na Lovrinovićev odgovor nisu dugo trebali čekati. I mladi i stari zabrinuti zbog mogućeg prijedloga o zamrzavanju II. mirovinskog stupa.

Pročitajte i ovo Pjesmom u štrajk, ilustracija - 1 Što će biti s plaćama? VIDEO Štrajkaši ministru otpjevali bećarac: "Blago tebi, Malenica, brate, ne kupuješ hranu ti na rate" Miroslav Šeparović - 2 ukinuli članak 192. Ustavni sud protiv većih plaća za neke članove sindikata, stručnjak o odluci: "Taj sporazum neće se moći realizirati"

'Ja mislim da ako smo mi to uplaćivali, ako je to dio mog novca koji sam ja zaradila i odvojila, onda svakako trebam s tim raspolagati dakle trebalo bi me se pitati da li pristajem na to ili ne', rekla je Biserka iz Zagreba.

'To baš nije ok. Ako smo već i socijalna država kao što piše u ustavu to nije u skladu s tim definitivno', kazao je Mario iz Zagreba.

Prosječna bruto plaća hrvatskog radnika danas iznosi 8.080 kuna. Automatizmom 15 posto, tj. oko 1213 kuna uplaćuje u 1 mirovinski stup. U drugi u koji odlazi 5% mjesečno odlazi 401,00 kuna. Kada se godišnje zbroji, zaposlenik s brutto plaćom 8080 kuna u 2 mirovinski stup uplati 4812 kuna.

Sindikati protiv ovakvih prijedloga

'To bi izravno udarilo na prava svakog pojedinca s jedne strane pa čak i pod uvjetom da negdje predbilježi kolika su ta sredstva jer bi taj isti pojedinac gubio i onaj očekivani prinos koji bi na ta sredstva trebao dobiti za razdoblje dok su ta sredstva bila zamrznuta', kazao je sindikalist Krešimir Sever.

Nekoliko uglednih domaćih ekonomista pokrenulo je internetsku peticiju protiv zaustavljanja uplata u drugi mirovinski stup. Jedan od potpisnika je i dr. Bejaković koji navodi tek jedan od problema.

'Osoba bi gotovo sigurno imala sigurno nešto manja mirovinska prava zato što u 1 mirovinskom stupu se sredstva ne oplemećuju odnosno ne uvećavaju kao što se to događa u drugom mirovinskom stupu', smatra dr.sc. Predrag Bejaković s Instituta za javne financije.

Za jednog od kreatora sadašnjeg mirovinskog sustava ovo je bježanje od problema.

'Umjesto da se sada poduzmu reforme i da se sustav uredi na jedan primjereni način mi činimo to da ćemo i dalje teret toga neće se s njime suočiti postojeća generacija nego će se to prebaciti na mlade generacije', rekao je prof.dr.sc. Željko Potočnjak s Pravnog fakulteta.

Peticiju je danas komentirao i sam Lovrinović. 'Nisam primijetio da su potpisivali peticije ovih tendencija u Hrvatskoj koji su razarali gospodarstvo proteklih godina pa mi je žao zbog toga', kazao je Lovrinović.

Božo Petrov bez konkretnih odgovora o ideji člana Mosta. 'Taj stav se nije donio iz razloga što mi moramo taj dio usuglasiti sa drugom stranom s kojom ulazimo u reformski sporazum', rekao je Božo Petrov.

Poput Lovrinovićeve, slične ideje o zamrzivanju novca iz drugog mirovinskog stupa predlagali su i ministar Slavko Linić, ali i Ivo Sanader - no nakon negodovanja javnosti od tih ideja se uvijek odustajalo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene