Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sve više osoba u Osječko-baranjskoj županiji alergično na ambroziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od alergijskih bolesti u Osječko-baranjskoj županiji boluje oko 17. 000 osoba, među kojima je najviše onih koje pogađa pelud ambrozije, a iz godine u godinu broj osoba alergičnih na tu biljku se povećava.

U Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zdenka Čuljak, stručni suradnik u Odjelu za zdravstvenu ekologiju, ističe kako je ove godine ambrozija procvjetala 15 tak dana ranije zbog poremećenih klimatskih uvjeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kasno za uništavanje NAJGORE TEK DOLAZI Problem s kojim se bori svaki 10. Hrvat Slika nije dostupna Nema šale Evo kada uništavati ambroziju i izbjeći kazne!

Prije nekoliko dana zabilježene su prve koncentracije peludi
ambrozije, no ona je još uvijek umjerene koncentracije.

Već od 30 zrnaca u kubnom metru ambrozija je opasna za osobe osjetljive na taj alergeni korov, a prošle godine 3. rujna, kaže Zdenka Čuljak, izmjerena je najveća koncentracija peludi ambrozije od kako se vrše mjerenja, 987 zrnaca u kubnom metru.

Osijek je prvi grad koji je počeo s mjerenjima peludi ambrozije u zraku, 2001. godine, a danas se mjerenja obavljaju u svim većim gradovima.

Velik je problem, što jedna biljka ambrozije proizvede oko osam milijuna zrnaca peludi, koja nošena vjetrom "leti" i do 40 kilometara, a najdjelotvorniji način borbe je njezino uništavanje prije cvjetanja, od travnja do lipnja, navela je Zdenka Čuljak.

Prema riječima dr. Višnje Prust, predsjednice osječke Udruge za borbu protiv alergijskih bolesti "posljednjih godina ambrozija sve više ugrožava zdravlje ljudi jer se nakon rata proširila, jer su mnoga područja minirana", zbog čega je upravo ta županija među najugroženijima.

Izrazila je zadovoljstvo uništavanjem korova ambrozije u samom Osijeku unazad nekoliko godina, ali ne i na prostoru izvan grada, a ističe kako se cijela društvena zajednica mora angažiranije uključiti u rješavanje problema koji postaje sve veći opće društveni problem.

Svaka lokalna zajednica na svom području mora angažirano i
djelotvorno raditi na uništavanju korova ambrozije, koja može narasti do metar i pol, a represivne mjere za one koji to ne čini nisu adekvatne. Kao dobar primjer, dr. Prust je navela Kanadu koja je bila izrazito ugrožena ambrozijom, a između ostalog riješila je taj problem visokim represivnim mjerama i dobrim državnim programom.

Susjedna Mađarska također ima dobra iskustva u rješavanju problema ambrozije, istaknula je Prust, dodavši kako je upravo grad Pečuh svojim iskustvima mnogo pomogao Osječko-baranjskoj županiji u borbi protiv ambrozije.

Ambrozija, poznata kao korov "partizanka" u Hrvatskoj je prvi put otkrivena 1941. godine. Ima je najviše uz Dravu i Savu. "Uvezena" je pšenicom i drugim robama iz Amerike tijekom Drugog svjetskog rata.

Simptomi koji upućuju da se radi o alergiji na pelud ambrozije su kihanje, curenje nosa, otečeni kapci, svrbež po tijelu. Najjača koncentracija peludi je u jutarnjim satima, te se osobama osjetljivima na ambroziju u to doba ne preporuča izlazak u prirodu.

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Udruga za borbu protiv alergijskih bolesti izdali su letak sa svim uputama i upozorenjima vezanim za opasnost od ambrozije, kao i preporuku da se potraži pomoć liječnika, jer između ostalog osjetljivost na ambroziju može izazvati astmu i druge bolesti, posebno dišnih organa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene