Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idila u prirodi

Odvažnost im se isplatila: Sve više obitelji iz gradova seli u Gorski kotar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S ljetnim, visokim temperaturama zraka sve više ljudi traži hlad u stoljetnim goranskim šumama.

I dok neki bježe u Gorski kotar na svježi, donekle hladniji zrak bar na jedan dan - drugi su odlučili preseliti se u taj dio Hrvatske i početi se baviti poljoprivredom, i to uspješno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Početak za mlade U ovom dijelu Hrvatske mladima se nudi povoljno zemljište za kuću Isušeno Lokvarsko jezero U Gorskom kotaru Isušeno jezero mami turiste: Ovakvi prizori vidljivi su samo jednom u 20 godina

Mladi par odlučio se postupno preseliti u Gorski kotar. Posadili su američke borovnice - i ove su godine zadovoljni kako napreduju.

„Nije baš to isplativo u startu tako da treba malo voljeti to, ali ako to netko voli poslije se počinje vraćati“, kaže Goran Popović, vlasnik OPG-a.

Berba na imanju obitelji Brekalo koja se već dvanaest godina bavi uzgojem jagoda već je počela.

„Uvijek je tako u početku par kilograma, do desetak a onda za jedno tjedan dana - otprilike deset dana počinje puno veća količina i njoj sada zapravo treba samo sunce“, kaže suvlasnica plantaže  Vedrana Brekalo.

Hladnoća ne smeta ovcama

A uz uzgoj tradicionalnih mjesečarki sve je veći interes u Gorskome kotaru i za uzgoj šumskih jagoda skrivenih u gustoj travi.

One malo kasne zbog hladnoće u vrijeme cvatnje. Hladnoća pak nije smetala ovcama, ruske pasmine Romanovska koje je kupila poduzetna obitelj iz Opatije.

„Glavni razlog zašto smo se za to odlučili je zapravo činjenica da su one prilagođene životu u ovom kraju, znači otporne su na hladnoću, podnose dobro zimu i mogu dobar dio godine biti zatvorene u štali, kaže vlasnik firme Damir Lenac.

Zajedničko svim ovim obiteljima je da su se iz Rijeke, Zagreba, Opatije preselili u Gorski Kotar gdje su se odlučili za poljoprivredu. A njihovi dojučerašnji sugrađani - danas su najbolji kupci domaćih, goranskih proizvoda. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene