Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmanje 30 milijuna kuna

EKSKLUZIVNO: Sve tajne HDZ-ova izvlačenja novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neslužbeno doznajemo kako USKOK tereti ukupno 20 okrivljenika u slučaju ilegalnog financiranja HDZ-a, dok se sama Hrvatska demokratska zajednica tereti za ilegalno pribavljenje najmanje 30 milijuna kuna.

Naime, istražne radnje odnose se na razdoblje od 2003. do 2. srpnja 2009., što znači da su istragom obuhvaćene i predizborne kampanje HDZ-a za parlamentarne izbore 2003. i 2007., te predizborna kampanja Jadranke Kosor za predsjedničke izbore.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

>> Sve o istragama u HDZ-u

USKOK je proširio nalog o provođenju istrage na redom, Branku Pavošević, bivšu blagajnicu HDZ-a, Ratka Mačeka, bivšeg glasnogovornika, Ivana Jarnjaka, bivšeg glavnog tajnika, te na HDZ kao pravnu osobu.

Okrivljeni se terete da su u spomenutom razdoblju, 'u namjeri pribavljanja koristi za sebe i druge' te u 'namjeri pribavljanja sredstava za potrebe financiranja HDZ-a' kao donacije prikupljali novac iz poduzeća u većinskom državnom vlasništvu.

Isto tako, navedeni se terete da su dio nezakonito stečenog novca putem Fimi medije i Nevenke Jurak predavali Mladenu Barišiću koji je novac pak predavao Sanaderu i Pavošević. Sumnja se da je jedan dio tog novca zadržala Nevenka Jurak, a dio Ivo Sanader.

Sanader je, kako neslužbeno doznajemo, bio taj koji je posredstvom Barišića, Mačeka i Jarnjaka nalagao Branki Pavošević da ilegalno stečen novac 'mimo redovnog blagajničkog poslovanja i bez unošenja u poslovne knjige stranke' koristi za potrebe stranke, ali i osobne potrebe.

Istraga protiv 17 fizičkih i pravnih osoba

Čak 29 tvrtki neslužbeno doznajemo, poslovalo je s tvrtkom  Fimi medij: Hrvatske šume, HEP, HPB, HAC, Autocesta Rijeka-Zagreb, Fond za zaštitu okoliša, MUP, Hrvatska lutrija, HP, Plinacro, Crosco, STSI, INA, JANAF, HŽ, Hrvatska turistička zajednica, Proplin, Viadukt, Hidroelektra niskogradnja, Konstruktor, HC, Croatia Airlines, Croatia osiguranje, Narodne novine, Ecos, FINA, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo vanjskih poslova i ACI.

Barišić u torbama novac donosio u Kozarčevu

Dio novca, Barišić je predavao Sanaderu, bez znanja HDZ-a i svaki mjesec u neutvrđenim iznosima.

Među detaljnim informacijama koje USKOK istražuje, i ona je da je Mladen Barišić Sanaderu čak u dva navrata nosio novac u obiteljsku kuću u Kozarčevoj. Tijekom travnja i svibnja 2009. u torbama mu je predao najmanje 300 tisuća eura i 13 milijuna kuna.

S najmanje 30 tisuća eura Barišić je podmirio i troškove odijela marke Brioni za Sanaderove potrebe. Dijelom novca ostvarenim u ilegalnom poslovanju plaćali su se računi i za usluge catteringa koje su druga trgovačka društva isporučivala HDZ-u.

Financirani mediji, pjevači, stranke čak i dom Nikole Tesle

Dva luksuzna BMW-a (iz 2004. i 2008.) također su financirana novcem iz 'crnih fondova' i to u ukupnom iznosu od 700 tisuća eura. Osječka televizija financirana je sa 300, a kupnja udjela u Hrvatskom listu sa 415 tisuća eura.

Financirana je i škola Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, Dom Nikole Tesle u Smiljanu, ali i dvije političke stranke. Prema USKOK-ovu spisu, HDZ u Bosni i Hercegovini financiran je sa milijun i 200 tisuća kuna, dok je Hrvatska stranka umirovljenika dobila 500 tisuća kuna.

Hrvatska demokratska zajednica je navedenim 'kaznenim djelima činjenično i zakonski, pribavila sebi nepripadnu korist u iznosu od najmanje 30 milijuna kuna i povrijedila dužnost vođenja poslovnih knjiga'.

Isto tako, Sanader se tereti da si je osobno, isprepletenom korupcijskom mrežom, pribavio najmanje 15 milijuna kuna, a Nevenka Jurak najmanje 11 milijuna i 188 tisuća kuna iz državnih tvrtki i Ministarstava, a posredstvom tvrtke Fimi media.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene