Obavijesti Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće brojke

Sve smo ovisniji: Povodi nisu važni, a izlike svima iste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 250.000 ovisnih o alkoholu, 50.000 o kocki - porazne su to brojke za našu zemlju koja se nalazi u prvom dijelu ljestvice zemalja po ovisnosti o alkoholu.

Jedna po jedna i ovisnost o čašici brzo postaje ovisnost o boci. Da to tako ide najbolje zna Hasan Bašić. Pio je 20 godina. Sve dok nije došao do dna. 'Procijenio sam da više moj život nema nikakvog smisla. Da nisam ništa postigao u životu. Da nemam za što živjeti', opisuje Hasan Bašić, izliječeni alkoholičar.

Pročitajte i ovo Hrvati uzeli djecu iz Zambije - 1 Nakon pola godine Četiri para s djecom sletjela su u Lusaku: "Strašan je to stres, PTSP koji će se sigurno događati" Slika nije dostupna 'Zdrav za pet' Poražavajući rezultati: Djeca kockaju, piju i smatraju da je marihuana ljekovita

Ovakve priče nažalost vrlo su učestale. Jer, po potrošnji alkohola Hrvatska je pri europskom vrhu. Porazne su činjenice da se danas piću odaje sve više mladih. Povodi nisu važni, a izlike svima gotovo iste. 'Svi oko njega piju, svi dečki u razredu piju, on ne može ne piti, bio bi crna ovca', kaže Ljubica Uvodić-Vranić, psiholog-psihoterapeut.

O kocki je ovisno 50.000 Hrvata. Igri koja možda počinje srećom i dobitcima - ali završava minusom i razorenom obitelji. U pozadini svega je poremećen sustav vrijednosti. 'Koji kaže da već u ranim godinama života oni moraju imati sve i odmah, da ništa nisu uložili, a da odmah sve dobiju. To moramo zato s njima raditi od najranijih godina života', objašnjava Zoran Zoričić, specijalist psihijatar, KB 'Sestre milosrdnice'.

Samo od alkoholizma u Hrvatskoj se trenutačno liječi 240.000 ljudi. 'Kad vas netko ponudi, a već ste danas pili, a vi ne možete odbit, vi imate problem', kaže Uvodić-Vranić. Imao ga je i Hasan. Obitelj je ipak bila jača od boce. Javio se na liječenje, pobijedio ovisnost i spasio obitelj i vlastiti život.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene