Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tijeku je sječa

Velika šteta na otoku Ugljanu: Jedan od otočnih simbola zauvijek će nestati

Oboljele sve palme na Ugljanu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Oboljele sve palme na Ugljanu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Oboljele sve palme na Ugljanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Oboljele sve palme na Ugljanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Oboljele sve palme na Ugljanu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Palmina pipa godinama uništava palme na Jadranu, ali taj je nametnik posljednjih tjedana na Ugljanu napravio pravu pošast. Oboljela su doslovno sva stabla na otoku. U tijeku je sječa i uskoro će sva biti uklonjena.

U otočnim dvorištima palmama se ne zna broj. Na javnim površinama ih je 200.

Pročitajte i ovo Aerodrom u španjolskom gradu Palma de Mallorca Hitne službe na terenu VIDEO Sudarila se dva aviona: "Čuli smo glasnu buku pa je stigao udarac" Slika nije dostupna Spašen nakon dulje potrage Kod otoka Ugljana pronađen kako pluta u čamcu

Neke su zbog bolesti sada potpuno izvađene, a neke odrezane. Sve je to prouzročila mala životinja palmina pipa, koja uništava debla, a u obliku ličinki nastanila se na cijelom otoku.

Bolest je ovih dana došla do vrhunca. ''Palmina pipa napala je, usudimo se reći, sve palme. Neke su već osušile, a neke će vjerojatno osušiti. Sad uklanjamo zaraženu palmu po palmu i ostatke spaljujemo'', objašnjava Endi Ćuća, direktor komunalnog poduzeća Obala i parkovi

Iz općine Preko ističu da su poduzeli sve da se palme spase. ''Sve preventivne mjere, i špricanje i polijevanje i nalijevanje sredine te palme je napravljeno. Potrošeni su i poprilični iznosi za to sve skupa, ali evo, nažalost, rezultata nema'', kazao je Jure Brižić, načelnik općine Preko.

Palmina pipa potječe iz Azije, a u Hrvatskoj je prvi put primijećena 2011. godine. Od tada stručnjaci za stabla nisu uspjeli pronaći učinkovitu zaštitu.

Šteta je uzela maha, a najveća je za otočni turizam. ''Najgore je što su nam šetnice obilježene tim palmama tako da ćemo morati sad nešto drugo saditi'', rekao je Brižić. Ugljan ostaje bez palmi, a otočna turistička mjesta nakon pola stoljeća bez svoje prepoznatljive vizure.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene