Palmina pipa godinama uništava palme na Jadranu, ali taj je nametnik posljednjih tjedana na Ugljanu napravio pravu pošast. Oboljela su doslovno sva stabla na otoku. U tijeku je sječa i uskoro će sva biti uklonjena.

Galerija


U otočnim dvorištima palmama se ne zna broj. Na javnim površinama ih je 200.

Vezani članci Krokodil na Visu Nevjerojatna fotografija s Visa: Na pramcu broda dočekao ga - krokodil Vatrogasci na mjestu požara u staračkom domu u Otoku Vatrogasci kombijima premještali štićenike: Zbog požara evakuiran starački dom u Međimurju

Neke su zbog bolesti sada potpuno izvađene, a neke odrezane. Sve je to prouzročila mala životinja palmina pipa, koja uništava debla, a u obliku ličinki nastanila se na cijelom otoku.

Bolest je ovih dana došla do vrhunca. ''Palmina pipa napala je, usudimo se reći, sve palme. Neke su već osušile, a neke će vjerojatno osušiti. Sad uklanjamo zaraženu palmu po palmu i ostatke spaljujemo'', objašnjava Endi Ćuća, direktor komunalnog poduzeća Obala i parkovi

Iz općine Preko ističu da su poduzeli sve da se palme spase. ''Sve preventivne mjere, i špricanje i polijevanje i nalijevanje sredine te palme je napravljeno. Potrošeni su i poprilični iznosi za to sve skupa, ali evo, nažalost, rezultata nema'', kazao je Jure Brižić, načelnik općine Preko.

Palmina pipa potječe iz Azije, a u Hrvatskoj je prvi put primijećena 2011. godine. Od tada stručnjaci za stabla nisu uspjeli pronaći učinkovitu zaštitu.

Šteta je uzela maha, a najveća je za otočni turizam. ''Najgore je što su nam šetnice obilježene tim palmama tako da ćemo morati sad nešto drugo saditi'', rekao je Brižić. Ugljan ostaje bez palmi, a otočna turistička mjesta nakon pola stoljeća bez svoje prepoznatljive vizure.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr