Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od čega umiru Hrvati?

Sve manje ubojstava, sve više malignih oboljenja...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od svih bolesti Hrvati i dalje najviše umiru od bolesti srca i krvožilnog sustava.

Potvrda je to posljednjih podataka o uzrocima smrtnosti u prošloj godini koje će sutra i službeno objaviti Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U najnovijem istraživanju zdravlja u Hrvata, ima i dobrih i loših vijesti. Smanjen je broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti, poginulih u prometnim nesrećama, ali i broj ubojstava i samoubojstava. No zabrinjava povećanje dojenačke smrtnosti i umrlih od malignih bolesti. One su, kažu liječnici, za razliku od kardiovaskularnih bolesti i dalje u porastu.

'Kod karcinoma prvo ne znamo, kod većine karcinoma, koji je pravi uzrok. Puno se radi na preventivi u smislu ranog otkrivanja karcinoma, ali to rano otkrivanje karcinoma ne dovodi do smanjenja njegove pojave nego samo do toga da se malo veći broj ljudi izliječi, odnosno uspije izliječiti nego prije,' rekao je Renato Janušić, kirurg glave i vrata u Klinici za tumore. Najviše građana umire zbog cirkulacijskih bolesti, a slijede zloćudne bolesti. No dobra je vijest da je prošle godine gotovo 300 osoba manje umrlo od bolesti srca i krvožilnog sustava. Čini se da građani sve više slušaju liječnike.

'Da treba liječiti visoki krvni tlak, da treba liječiti visoke masnoće u krvi, da treba liječiti šećernu bolest, da treba se što više kretati, da treba paziti na prekomjernu tjelesnu težinu,' rekla je Mirjana Jembrek Gostović, specijalist internist - kardiolog. Zanimljiv je i podatak da je u prošloj godini umrlo više žena nego muškaraca, i to žena starijih od 65 godina. No, građani sve češće traže i pomoć nutricionista. Savjeti su brojni. 'Riba se mora jesti barem tri puta tjedno i to plava riba zbog Omega 3 masnih kiselina, zamjeniti životinjski izvor masti bilnjim, maslinovim uljem, jesti sezonski,' rekla je nutricionistica Marija Penić. Prevencija i što zdravije navike zasigurno su dobar korak da se ne bude dio statistike, one crne.

Pročitajte i ovo Ilustracija Broj oboljelih raste WHO poslao ozbiljno upozorenje o širenju zarazne bolesti: Može biti smrtonosna, ali se može spriječiti Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene