Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati u akciji

Sve je spremno za sutrašnji veliki prvosvibanjski prosvjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sindikati ove će godine 1. svibnja obilježiti velikim prosvjedom protiv Vladine politike na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, te nizom skupova u drugim gradovima, na mjestima gdje se već tradicionalno obilježava Međunarodni praznik rada.

Čelnici pet sindikalnih središnjica najavili su da će se na prosvjedu na središnjem zagrebačkom trgu pod geslom 'Mijenjajte smjer' okupiti između 15.000 i 20.000 njihovih članova, koje će organizirano dovesti u Zagreb iz svih krajeva Hrvatske, no očekuju daleko veći broj sudionika jer bi se zbog interesa brojnih organizacija i udruga taj skup trebao pretvoriti u sindikalno-građanski prosvjed.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Štrajk radnika riječke Čistoće čeka se odgovor Nakon što su stupili u štrajk, radnicima riječke Čistoće ponuđene veće plaće od 15 posto

>> Optuženi za nesreću u Rudinama tvrde da nisu krivi

Sindikalni prosvjed podržali su Katolička crkva, braniteljske udruge, nevladine udruge i oporbene stranke, poput HDZ-a i Hrvatskih laburista.

Traženje prava

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je u ime svoje stranke potporu i uputio čestitku radnicima koji će se okupiti na Jelačićevu trgu i tražiti svoja prava, te je vladajuću koaliciju optužio za nizak senzibilitet prema radnicima i njihovim problemima.

'Ne znam po čemu je ova koalicija lijeva jer oduzima radnicima njihova radna mjesta i dokida im prava, i jedino što znaju gospodarski artikulirati je porezna presija', izjavio je Karamarko.

Hrvatski laburisti podržali su prosvjed i najavili da će njihovi članovi doći na Jelačićev trg kako bi iskazali potporu radnicima, ali pritom neće nositi stranačka obilježja.

Legitimno pravo

S druge strane, iz Vlade su poručili da je prosvjed legitimno pravo sindikata, a premijer Zoran Milanović u prvosvibanjskoj čestitci priznao je da 'iscrpljujuća kriza, niski životni standard i mnoga odricanja radnika čine ovogodišnju čestitku zahtjevnijom nego ikada ranije'.

Milanović je pritom podsjetio kako su njegovu Vladu, uz rast broja nezaposlenih, visoku nelikvidnost i gospodarsku 'zakočenost' dočekali dodatni problemi jer se 'gospodarstvo godinama razaralo, potkradala se i siromašila država, godinama se ignorirala svjetska kriza'.

Milanović je ustvrdio da se godinama svjesno odgađalo rješavanje strukturalnih problema s kojima se tek njegova Vlada uhvatila u koštac, zbog čega se danas gube neodrživa radna mjesta, te je poručio kako je Vladi prioritet pokretanje investicija i proizvodnje, uz nastojanje da spasi 'tvrtku po tvrtku, radno mjesto po radno mjesto'.

Socijalni zahtjevi

Sindikalni čelnici izjavili su kako se ne misle ograđivati od politike jer su pozvali sve građana na prosvjed i nije ih briga tko će se odazvati i tko će to politički iskoristiti.

Sindikati u prigodnim lecima pod nazivom 'Posljednji je trenutak - mijenjajte smjer!' traže napuštanje politike štednje, otvaranje radnih mjesta, očuvanje socijalne države uz besplatno liječenje i obrazovanje, ukidanje rada bez zasnivanja radnog odnosa za 1.600 kuna, oporezivanje banaka i financijske industrije, kažnjavanje neisplate plaća, povlačenje Zakona o reprezentativnosti i sl.

Prosvjednici će se okupiti na Trgu Francuske Republike odakle će povorka u 11 sati krenuti prema Trgu bana Jelačića, a sam prosvjedni skup počet će u podne i trajati između sat i 15 minuta i sat i pol, najavili su organizatori.

ZET-ova limena glazba

Nakon završetka prosvjeda sindikati će organizirati povratak kući članova koji će doputovati u Zagreb, a predsjednici središnjica najavili su da će odšetati do Maksimira, gdje proslavu 1. svibnja organizira Grad Zagreb.

U maksimirskom parku prigodni program počinje u 10 sati uz ZET-ovu limenu glazbu, a podjela 50.000 porcija tradicionalnog prvosvibanjskog graha počet će na velikoj livadi u 11 sati. U isto vrijeme na velikoj pozornici započet će kulturno-zabavni program s nastupima dječjih zborova, plesnih skupina, kulturno-umjetničkih društava i estradnjaka.

U Maksimiru se svake godine uz desetke tisuća građana pojavi i pokoji političar, a ove godine bi ih zbog lokalnih izbora moglo biti više. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se natječe za peti mandat, dijelit će besplatni grah i karanfile, a dijeljenje karanfila i druženje s građanima najavio je i njegov protukandidat iz SDP-a Rajko Ostojić.

Prosvjed i u drugim gradovima

Sindikati će organizirati proslave 1. svibnja i u drugim hrvatskim gradovima - SSSH u Splitu već tradicionalno slavi Praznik rada uz besplatni 'fažol' na Marjanu, a u Karlovcu organizira biciklijadu. HUS je pak najavio prosvjedni skup u sinjskoj Ciglani.

Prvosvibanjske proslave održat će se i u Osijeku na lijevoj obali Drave, te u Rijeci, Puli, Varaždinu i drugim hrvatskim gradovima. SSSH i NHS također navečer organiziraju koncert grupe Elemental u zagrebačkoj Tvornici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene